maandag 13 oktober 2008

Sint Gummaruszomertje en de dagpauwoog!

Afgelopen zaterdag was het 11 oktober, de feestdag van Sint Gummarus. Nou en…. zal je wellicht denken!
Eerlijk gezegd had ik er ook nog nooit van gehoord, maar de afgelopen dagen hebben we een klein nazomertje gehad, dat bekend staat als het Sint Gummaruszomertje en dat valt dus rond zijn feestdag op 11 oktober.




De heilige Gummarus van Lier was een ridder aan het hof van Pepijn van Herstal en volgens de legende de stichter van Lier(B). Hij is de patroonheilige van allen die met een (been)breuk te kampen hebben.
Één van de aan hem toegeschreven wonderen is dat hij met zijn riem de twee delen van een doorgezaagde of gebroken boom bijeen bond en dat de boom weer herstelde en verder groeide.
Rond 11 oktober trekken de bedevaartgangers naar de Sint Gummarus kerk in Lier om genezing te vragen voor kwalijke breuken en fracturen.
Afgelopen zondag was het hier nog niet zo'n mooi weer, wel een goede temperatuur en de zon wilde  niet zo erg, maar rond twee uur brak hij even door.
En plotseling, ze leken te komen vanuit het niets, waren daar zes prachtige dagpauwogen, fladderend rond mijn herfstaster.
Het leek wel of ze net als ik nog gauw even van de laatste zonnestralen wilden genieten. (Het was overigens vandaag wel een zonnige dag en ze waren er nu ook weer, maar geen zes tegelijk).
Om ze alle zes op één foto en op één struik vast te leggen en ook nog scherp, dat is niet helemaal gelukt, maar vijf staan er wel op.


Hieronder zijn er nog een paar die wel even stil bleven zitten.




jeer