zaterdag 19 januari 2013

Gedachte van deze week (4)
Poep-goed medicijn!

Afgelopen donderdag las ik in de krant een opmerkelijk bericht.
Bron: Brabants Dagblad 18 januari 2013
Onderzoekers van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) hebben een  onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine, betreffende de behandeling van patiënten met ernstige diarree.
Het gaat hierbij om diarree veroorzaakt door de darmbacterie Clostridium difficile.
De behandeling bestaat uit het inbrengen van een verdunde oplossing van de ontlasting van een gezond persoon in de twaalfvingerige darm van de patiënt via een sonde.
De goede darmbacteriën banen zich vervolgens een weg via de dunne darm naar de dikke darm en nemen de plaats in van de ziekmakende bacteriën.
Deze methode noemt men fecesdonatie.
Vrijwel alle patiënten (94%), die aan de proef deelnamen waren na één of twee behandelingen verlost van hun chronische diarree. Een behandeling duurt in totaal circa 1 uur.
Het resultaat van een antibioticabehandeling al of niet in combinatie met een darmspoeling was respectievelijk 31% en 23%.

Hoewel er al in 1958 de eerste artikelen over fecesdonatie zijn verschenen is dit toch het eerste gefundeerde wetenschappelijke onderzoek met ondubbelzinnige uitkomsten.
De afbeelding met "Pas op voor de poep" gaat in dit geval duidelijk niet op en biedt deze methode voor veel mensen met ernstige diarree verschijnselen goede vooruitzichten op herstel, waarbij uiteindelijk gebruik van antibiotica achterwege kan blijven. Heeft iemand al kennis van deze methode en zou je er zelf  gebruik van maken?


jeer