vrijdag 4 juli 2014

Bijen als mijnenvegers (Gedachte van deze week 27 + 28)

Afgelopen woensdag 2 juli las ik een bijzonder artikeltje van Cees van Zweeden in het Brabants Dagblad.
Hierin staat, dat biologen ontdekt hebben, dat honingbijen het explosief TNT kunnen herkennen.
Speciaal getrainde bijen kunnen zo ingezet worden om landmijnen op te sporen.
De bijen worden in eerste instantie gelokt door TNT af te dekken met een laag zand met daar bovenop gesuikerde siroop, daarna wordt de siroop weggelaten, maar de bijen onthouden de geur van TNT.
Helaas blijkt hun neus beter dan hun geheugen en jagen ze slechts enkele dagen op TNT. Ook in de tijd dat de kastanjeboom bloeit kunnen ze niet ingezet worden, want dan worden ze teveel afgeleid.
Volgens de twee onderzoekers van dit fenomeen, de Franse bioloog Yves Le Conte en de Kroatische bioloog Nikola Kezic, is het desondanks van grote praktische waarde, want in slechts vier dagen kan een bijenvolk van 30.000 stuks dit "trucje" aangeleerd worden.Vanaf a.s. augustus gaan drie bijenvolken van elk 30.000 stuks als "bijenvegers" aan de slag op de Balkan.
Op de Balkan kwamen 2500 mensen om door mijnen en velen raakten gewond en/of verminkt, er moet nog 600 vierkante kilometer mijnenvrij worden gemaakt.
Het bijenvolk wordt vanuit de lucht gefotografeerd en waar het neerstrijkt daar ligt dan hoogstwaarschijnlijk een bom/landmijn.
In eerste instantie wil men gaan screenen op geschoonde gebieden, gebieden die al mijnenvrij zijn verklaard, maar waar je nooit 100% zekerheid hebt. 
Er vallen nog steeds slachtoffers op vrijgegeven terreinen.
Het artikel vertelt niet of ze er met drones gaan werken en wie weet kunnen hommels het ook wel!
jeer