donderdag 13 maart 2014

Zonnebloemvakantieweek in Ommen (Overijssel) 3 t/m 8 maart 2014 (Gedachte van deze week 11 +12)

Mijn Zonnebloemvakantieweek als vrijwilliger zit er voor dit jaar weer op, zoals gezegd in mijn vorig logje waren wij dit jaar tijdens de carnavalsweek in Ommen te gast in de Imminkhoeve-Het Laerbos.
Het is een fraaie accommodatie in een schitterende omgeving en op de koop toe hadden we ook nog eens prachtig wandelweer.
Gasten en vrijwilligers hebben weer volop genoten van een bijzondere week, met heerlijk eten, leuke activiteiten en o.a. gastoptredens van het "Huisvrouwenorkest" uit Almelo en een entertainer uit Tilburg.
Verder maakten we ook nog een uitstapje naar de dierentuin in Emmen.
In de dierentuin was naast de vele andere dieren ook een pasgeboren giraf van drie dagen oud te bewonderen.
Klik op de foto's om ze in een ander venster (groter) te openen. 
Ook was er een fraaie vlindertuin, waar de vlinders vrolijk rond onze hoofden fladderden en zich tegoed deden aan allerlei lekkere dingen. Hieronder een vlinder, die er uitziet als een blad.Ze waren er in vele kleurschakeringen, zoals deze blauwe.Het was een lust voor het oogNaast de vele andere dieren, zoals apen, olifanten, neushorens, leeuwen, enz. ... genoten ook de flamingo's volop in en van het zonnetje.


Uiteraard bezochten we ook het oude Hanzestadje Ommen aan de Vecht, om er de weekmarkt te bezoeken, een terrasje te pikken en te winkelen voor de liefhebbers.
In Ommen staat ook een sculptuur van Reinier Paping als winnaar van de Elfstedentocht in 1963.


Verder staan er nog diverse andere beelden, zoals deze beeldengroep, het is een soort drieluik van de historie van Ommen, gemaakt door de kunstenares Iris M. Le Rütte.
Het is een geschenk van het gemeentebestuur van Ommen aan de inwoners ter gelegenheid van 750-jaar stadsrechten van Ommen.

Het zwarte paard


Het zwarte paard heeft een middel in de vorm van een huis en verwijst naar een van de eerste herbergen in Ommen tevens verbindt het de voor- en achterkant van het paard als een brug, als een symbool voor de verbinding tussen het verleden en heden.

Bokje op het ei


Het bokje op het gouden ei symboliseert het agrarisch karakter van Ommen en het gegeven, dat veel inwoners uit Ommen één of meerdere geiten bezaten.

Kring van Mensen


Deze kring van mensen verbeeldt de verbondenheid van de Ommenaren met de Vecht en hun strijd tegen het water.
Tot 1981 overstroomde de Vecht jaarlijks en stond 's winters
de markt in Ommen onder water. De figuren lijken tot in hun middel in het water te staan en er is nog een opening gelaten in de kring, zodat jij je als bezoeker nog aan kunt sluiten in de kring.

Met name deze laatste beeldengroep geeft ook het gevoel van verbondenheid weer, dat er in zo'n vakantieweek van de Zonnebloem heerst.
Als vrijwilliger kun je een schakel vormen om de kring tussen mensen met een fysieke beperking, die in meer of mindere mate afhankelijk zijn van zorg en/of binnen of buiten afhankelijk zijn van een rolstoel, te sluiten.

Het thema van de Zonnebloem voor 2014 luidt:

" Er kan zoveel meer dan je denkt " 

Mocht je interesse hebben als vrijwilliger voor de Zonnebloem kijk dan eens hier


jeer