maandag 13 oktober 2014

De stier, het puttertje en de parel (Gedachte van deze week 42 + 43)

Afgelopen 4 oktober zijn wij naar het in juni 2014 heropende, verbouwde, Mauritshuis in Den Haag geweest.
Het Mauritshuis heeft een groot aantal beroemde meesterwerken van vermaarde schilders in de collectie.
Van een klein deel zijn hieronder foto's te zien.


Het eerste schilderij is van Paulus Potter met de titel:
De Stier

Paulus Potter was een schilder, die vooral vee in het Nederlandse landschap schilderde. Opvallend detail is dat de stier horens heeft van een tweejarige, tanden van een vierjarige en schouders van een volgroeide stier heeft, terwijl zijn achterste deel weer de omvang heeft van een jonge stier (bron).Het tweede schilderij is van Carel Fabritius

Het Puttertje

Een distelvink zit, met een ketting aan zijn pootje, op zijn voederbakje. Distelvinken waren populair als huisdier, omdat je ze kon leren om zelf water te putten uit een bakje water met behulp van een miniatuuremmertje. 
Vandaar dat ze puttertjes worden genoemd. 
Het is één van de weinige werken van Fabritius, die bekend zijn. (bron)  Het derde schilderij is van Johannes Vermeer.
Johannes Vermeer is één van de beroemdste Nederlandse kunstschilders uit de Gouden Eeuw, vooral bekend om zijn onnavolgbare kleurstelling en lichtwerking (bron). 

Gezicht op Delft


Hieronder een schilderij van Rembrandt

Twee Moren  uit 1661

Lang werd er aangenomen dat dit schilderij niet af was, maar na een schoonmaakbeurt en grondig onderzoek is men nu tot de conclusie gekomen dat het wel af is. Er is vastgesteld dat de  signatuur origineel is en Rembrandt signeerde nooit als zijn werk niet af was.


Een ander beroemd schilderij van Rembrandt is:

De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp

Het was het eerste groepsportret van Rembrandt. 
Het Amsterdamse chirurgijnsgilde stond slechts éénmaal per jaar een openbare ontleding toe en het lichaam moest van een geëxecuteerde crimineel zijn.


Het belangrijkste pronkstuk en grote publiekstrekker van het Mauritshuis is een ander schilderij van Johannes Vermeer.

Meisje met de parelHet Mauritshuis organiseerde de afgelopen maanden een wedstrijd voor fans van het Meisje met de parel. Iedereen kon een foto insturen van zijn of haar afbeelding van dit schilderij bij hem of haar thuis, hetzij een borduurwerkje, een fotolijstje op de schoorsteenmantel of een eigen schilderwerk. 
Deze actie liep tot en met 21 augustus j.l.
De afgelopen week kwam ik tijdens een ommetje in de buurt op een garagedeur dit schilderwerk tegen, het zou zeker niet misstaan hebben in deze wedstrijd volgens mij.


Tenslotte zijn we na het bezoek aan het Mauritshuis nog even over het Binnenhof gelopen. Ook zagen we nog enkele zandsculpturen in de buurt van het Binnenhof ter ere van 200 jaar Koninkrijk, die in dit logje te zien zijn.jeer