zaterdag 23 februari 2013

Gele stroom (Gedachte van deze week 9)

Afgelopen week las ik in de krant een artikel over "gele stroom". (bron BD 22-3-2013)
Onder gele stroom wordt verstaan, de energie die opgewekt kan worden uit urine en met name de urine afkomstig van de man. Het zou natuurlijk net zo goed uit de urine van de vrouw kunnen, maar dat stuit op technische problemen. 
Het fosfaat en de stikstof worden uit de urine gehaald en via een brandstofcel omgezet in elektriciteit.
In Veendam is al een eerste proef geweest en binnenkort zal er een proef starten in Leeuwarden. De urine van 280 mannelijke medewerkers van het Waterschap in Leeuwarden zal opgevangen worden via de urinoirs en omgezet worden in stroom. Dit levert zo'n acht kilowattuur stroom op.
Afgelopen zaterdag was er in het nieuws een item over het probleem, dat wildplassers op de Dam veroorzaken. Het paleis wordt ernstig aangetast door het wildplassen en er wordt gezocht naar een oplossing. De Rijksgebouwendienst gaat binnenkort een opdracht in de markt zetten om met ideeën te komen. Dus zou ik zeggen twee vliegen in een klap zorg dat er voor wildplassers, wat in het algemeen mannen zullen zijn, de gelegenheid wordt geschapen om hun plas legaal te doen. Maak op de Dam een ondergronds openbaar toilet, dat gratis bezocht kan worden door de heren, maar ook door de dames. De opbrengst van de opgewekte elektriciteit kan gebruikt worden voor het onderhoud van de ruimte en het salaris van de beheerder/beheerster. Tevens kan de besparing op de schoonmaakkosten en het onderhoud van het paleis hiervoor aangewend worden. Hier staat natuurlijk wel de forse aderlating van de jaarlijks uitgeschreven boetes tegenover.
Ik zou nog een tip willen geven maak in de urinoirs een klein schoepenrad, dat door de urinestraal wordt aangedreven teneinde nog wat extra elektriciteit op te wekken.

jeer

Hebben jullie nog ideeën laat het hier of elders weten. Ik zal het eind volgende week dan wel zien, want ik ben de komende week hier niet actief aanwezig!