zaterdag 2 februari 2013

Een reis maakt je wijs (Gedachte van deze week 6)

Enkele dagen geleden las ik bij Novelle in een logje, dat ze naar het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam  was geweest. Ze zag daar werk van de schilder Odilon Redon, een schilder waar ze net als ik nog nooit van gehoord had en ze kwam tot de conclusie, zo kom je nog eens iets nieuws tegen.
De volgende gedachte kwam in mij op, die ik in een reactie schreef: " Een reis maakt je wijs"
Ik vond het zelf wel een originele gedachte, maar welke gedachte is nog origineel.

Iedere gedachte kun je tegenwoordig googelen en kijken of het al ooit eerder gedacht/bedacht is. Helaas het bestond al, maar het leverde althans voor mij toch ook weer iets nieuws op.
Ik stuitte op het verhaal over de spin Anansi. (bron) 
Anansi is een mythische spin uit volksverhalen uit West-Afrika en de Caraïben. Hij reisde de hele wereld over om wijsheid te verzamelen.


"Heel lang geleden was er een spin genaamd Anansi, het was een hebberige spin en op zekere dag kwam hij op het idee om de wereld in te trekken om daar alle wijsheid te gaan verzamelen.
Hij zei zijn vrouw en kinderen gedag en vertrok.

Hij trok jaren de hele wereld rond en verzamelde bij alle volkeren en culturen hun wijsheden.
Hij leerde dat een wezen niet kon bestaan zonder zijn medewezens. Dat alle dingen constant veranderen en dat niets hetzelfde blijft en dat alles wat er is met elkaar verband houdt. Hebberig als hij was, wilde hij alles voor zichzelf behouden en bewaarde hij het in een lemen pot.
Toen hij weer thuis kwam in zijn eigen bos voelde hij zich zo groots, dat hij niet eens de moeite nam om zijn vrouw en kinderen te begroeten. Hij was bang dat anderen de lemen pot zouden vinden en de wijsheden zouden stelen daarom wilde hij hem in een hoge boom verstoppen. Hij bond de pot met een touw om zijn buik en probeerde in de hoge boom te klimmen, daar zou de pot veilig zijn en zou hij vast en zeker het belangrijkste wezen van het bos zijn.
Na een aantal pogingen was het hem nog steeds niet gelukt in de boom te klimmen. Zijn jongste zoon, die zag hoe zijn vader ploeterde en stuntelde riep hem toe: "vader het lijkt mij handiger, dat je de pot op je rug bindt in plaats van op je buik, want dat klimt veel gemakkelijker".
Anansi keek verbijsterd  om en dacht, hoe kan dit?  Hij meende alle wijsheid toch al in zijn pot te hebben. Hij werd woest, gooide de pot naar zijn zoon en de pot viel  in duizend stukken uiteen. Sindsdien is alle wijsheid weer over de hele wereld verspreid."Het hele leven is een reis en de gedachte "Een reis maakt je wijs" zal zeker opgaan, maar je zult toch nooit alle wijsheid in pacht hebben.


jeer