dinsdag 14 juni 2011

Communicatie! Zo kan (kon) het ook.

Jaren geleden ging ik samen met mijn vrouw onaangekondigd op familiebezoek. Het tijdperk van de meest  moderne communicatiemiddelen had nog maar nauwelijks zijn intrede gedaan.In ieder geval was ik daar nog niet mee uitgerust.
Gelukkig was er materiaal genoeg voorhanden om een boodschap achter te laten.

 Mijn zwager kon uit de initialen op het appeltje opmaken dat wij er geweest waren en stuurde toen deze foto op via email.

Voorbije week waren wij met z'n vieren echter hier.
Modern en oud naast elkaar.
  
Het was de schilder Jan Van Imschoot die de volgende muurschilderingen heeft gemaakt (zie hieronder).


 

Onderstaand detail geeft de "Mammelokker" weer. Het is de afbeelding van het reliëf op een annex van de Lakenhal. De Mammelokker vertelt het verhaal van een oude man, die tot de hongerdood veroordeeld was, maar toch niet dood ging. Het was zijn dochter, die toestemming had om hem dagelijks te bezoeken, die hem stiekem borstvoeding gaf en hem zo in leven hield. De bewaking, die er aanvankelijk niets van begreep, betrapte de vrouw en uit compassie werd de man toen vrij gelaten.
De Mammelokker is eigenlijk een Gentse versie van de Romeinse legende van Cimon en Pero en beschrijft in feite tegelijkertijd twee werken van de Zeven werken van Barmhartigheid n.l.: het voeden van de hongerigen en het bezoeken van gevangenen.
  

Hieronder een voorstelling op de muur van het "Klein Begijnhof", dat in 1235 werd gesticht en heden één van de best bewaarde en meest sfeervolle begijnhoven is van voor de Franse Revolutie.


jeer