donderdag 1 december 2011

Nijmegen stad aan de Waal

Als geboren Nijmegenaar, struinde ik in mijn jeugd op woensdagmiddagen en in vakanties vaak langs de Waal. Er was altijd wel wat te beleven, het was en is een heel druk bevaren rivier. Ik ging er vissen met mijn vriendjes, we keken naar het lossen en laden van de vrachtschepen en we zochten tussen de keien naar alles wat voor ons van waarde kon zijn. Wanneer het laag water was zochten we naar verdwaalde munitie, wat er tijdens de oorlog verzeild was geraakt. Hoewel er best wel het een en ander gevonden werd, voornamelijk lege hulzen, maar ook nog intacte kogels, zijn er gelukkig nooit ongelukken gebeurd en onze ouders wisten natuurlijk van niets.

Nog regelmatig kom ik in mijn geboortestad, zo ook vorig weekend.

De Waal zou tengevolge van de droogte een historisch laagterecord bereiken en ik wilde deze unieke situatie wel eens aan mijn jeugdherinneringen toetsen.


Het eerste dat ik tegenkwam was de Waalhaven, waar in mijn jeugd Sinterklaas altijd  met de stoomboot aankwam. De woonboten lagen er droog en er lagen natuurlijk ook zaken, die er niet thuis hoorden.
In de verte stroomt de Waal voorbij en zie je de spoorbrug.


Wanneer je onder de Hezelpoort doorloopt richting stadscentrum kom je langs het Joris Ivens plein, waarop een momument ter nagedachtenis aan deze beroemde Nijmegenaar. Op het monument staat onderstaande tekst.


Even verderop kom je in de oudste winkelstraat van Nederland,                                        De Lange Hezelstraat.

Tenslotte kom ik op de Waalkade uit mijn jeugd, maar zoals het zo vaak gaat beantwoordt het huidige beeld niet aan de herinnering van vroeger. De Waalkade is jaren geleden al op de schop gegaan en is er een metalen damwand geslagen. De keien direct aan het water waar je vroeger over kon lopen, die zijn er op een klein stukje na niet meer. De Waalbrug waaronder wij vroeger ravotten uiteraard nog wel.

Het zal duidelijk zijn, dat ik betreffende Nijmegen chauvinistische gevoelens heb.

In het verleden schreef ik al eens onderstaande senryu

------------------------------------------------------------------

aan de Waalkade

stroomt het water uit mijn jeugd

steeds sneller voorbij

------------------------------------------------------------------

jeer