maandag 4 april 2011

Zonnebloemvakantie 2011 in de Rijp

Voor dit jaar zit de Zonnebloemvakantieweek er voor onze regio weer op.Evenals de vorige keren was het ook nu weer een speciale week op een bijzondere locatie.Dit jaar waren wij in Graft-De Rijp, dat ongeveer halverwege tussen Purmerend en Alkmaar gelegen is. Wij waren te gast in de splinternieuwe accommodatie: “De Rijper Eilanden”.Het is een hotelaccommodatie, die naast "reguliere" gasten ook gasten, die vaak wat andere eisen stellen aan een hotelaccommodatie kan ontvangen.
Het gehele hotel is drempelloos en rolstoelvriendelijk.
De heenreis op maandag 28 maart 2011 verliep voorspoedig en rond het middaguur kwamen wij onder een lekker zonnetje aan in ons hotel in De Rijp.
Binnen werden we opgewacht door onze Zonnebloemmascotte.Eenieder ging op zoek naar zijn of haar kamer, waarna ons de eerste lunch wachtte.'s Middags werd de groepsfoto gemaakt, wat uitgerust en/of gezellig gekletst. Na het diner was er een playbackshow, gepresenteerd door de vrijwilligers, waarbij ik zelf een liedje van Peter Koelewijn (Kom van dat dak af) en een liedje van Wim Sonneveld (Nikkelen Nelis) mocht vertolken. De eerste dag zat er op en iedereen ging moe, maar voldaan naar bed.De volgende ochtend begon met een stevige mist, maar tijdens het ontbijt scheen de zon al volop en werd het een schitterende dag.Na het ontbijt maakten we een wandeling naar het dorp en genoten we op een terrasje van het mooie weer.   

De Rijp heeft een mooi raadhuis en er staat een standbeeld van Jan Jansz. Weltevree. Jan Jansz. Weltevree is een Nederlandse zeevaarder en mogelijk de eerste Nederlander, die Korea heeft bezocht.(Wikipedia)


Na de lunch was er een excursie met de fluisterboot door het waterrijke poldergebied, met prachtige vergezichten en langs vele mooie plekjes in en rond het dorp.

Speciaal voor Novie een uitvergroting van de reiger.
De dag werd afgesloten met een muzikale avond, die verzorgd werd door een professionele zangeres, die geregeld was door de Zonnebloem-organisatie.
Woensdag was een rustig dagje, een beetje genieten van de directe omgeving, een kaartje leggen of een ander spelletje spelen en lekker kletsen, 's middags was er een modeshow georganiseerd. Ook werden er voorbereidingen getroffen voor de bonte avond.
Tijdens de bonte avond werden sketches, verhaaltjes, liedjes, gedichtjes opgevoerd door zowel gasten als vrijwilligers. Er viel weer heel wat talent te beluisteren.Om privacy redenen heb ik hier geen foto's van, wel heb ik een aantal foto's van het bijzondere interieur van het "reguliere" hotel. De eigenaar is een hartstochtelijk verzamelaar van allerlei curiosa, dat in en rond het hotel te bewonderen is.

In alle vensterbanken stonden fraaie beeldjes.


   
   
Donderdag was het weer helaas minder, met veel wind en regen. Het was de dag voor een rondvaart met de speciale Zonnebloem rondvaartboot in Amsterdam. Om tien uur met z'n allen in de bus richting Amsterdam, waar ontvangst was met koffie en cake en waar op de boot ook de lunch werd genoten. Het was ondanks het mindere weer toch een mooie belevenis. Zelf ben ik met een paar anderen vanwege plaatsgebrek op de boot niet mee geweest naar Amsterdam, maar heb in de omgeving een kaas- en klompenmakerij bezocht.
De avond werd besloten met een altijd spannende bingo en omdat de fiches helaas ontbraken werden de bingo-nummertjes op een ludieke wijze afgedekt en wel met in allerijl gekochte fruit-tella snoepjes.


Vrijdag begonnen we weer rustig en bereidden we ons al voor op het afscheid. In de middag kregen we bezoek van ons regiobestuur en die brengen altijd wat lekkers mee. We hadden een afscheidsviering met zang, mooie teksten en dankwoorden. 
's Avonds hadden we een sfeervol viergangen afscheidsdiner en besloten we de avond met het candlelight weekgedicht à la Jan van Veen. De week werd op rijm met alle leuke en ontroerende voorvallen doorgenomen.


Zaterdagochtend genoten we van het laatste ontbijt, daarna was het afscheid nemen van elkaar, want dat schiet erbij thuiskomst door alle drukte meestal bij in.
Dan iedereen en alle bagage de bus in en na een voorspoedige terugreis kwamen we rond half één weer thuis aan, alwaar we door de blaaskapel feestelijk ontvangen werden.
Een bijzonder geslaagde Zonnebloemvakantieweek 2011 zat er weer op.
jeer