donderdag 10 september 2009

Dresden en het Meissner porselein


Tijdens onze afgelopen vakantie in Dresden was het Dresdner Stadtfest in volle gang. Talloze tentjes en standjes stonden in de stad opgesteld. Ruim 400.000 bezoekers kwamen erop af. Naast het vele bier, bratwurst en andere etens en drinkwaren, waren er ook schilders, muzikanten  (portret)tekenaars, living statues, andere handwerkslieden  volkstoneel, etc.
Een van de kunstenaars maakte o.a. collages van scherven van het wereldberoemde Meissner porselein.
Meissen ligt ongeveer 25 km NNW van Dresden en heeft een kleine 30.000 inwoners. Het eerste Europese porselein wordt sedert 1710 in Meissen vervaardigd.
Op 10 april 1755 werd in Meissen Samuel Hahnemann, die wel als de grondlegger van de homeopathie wordt beschouwd geboren. Hij overleed in 1843 op 88-jarige leeftijd in Parijs en is bijgezet in een mausoleum op het Père Lachaise begraafplaats aldaar.
Ook zijn vader, ooms en grootvaders waren schilders en ontwerpers van het Meissner porselein.
Veel van dit porselein is natuurlijk ook bij de gegoede families in Dresden terecht gekomen en in de loop der eeuwen sneuvelde er best wel eens wat, hetzij tengevolge van oorlogen of anderszins.
Bovengenoemde kunstenaar, Ines Horlebeck uit Dresden, zij heeft geen webadres, zocht de vele bouwplaatsen af op zoek naar scherven van echt Meissner porselein, vooral de scherven waar het originele merkteken van Meissner nog opstond hadden haar voorkeur.
Dresden was na de oorlog een grote puinhoop, waar vooral na de val van de muur heel veel opgebouwd is, dus aan bouwputten geen gebrek.
Een collage in zwart/wit veelal bestaande uit scherven van kopjes en(thee)potjes.



Hieronder een collage, die een blik op de “innere altstadt” van Dresden laat zien vanaf de andere zijde van de Elbe, met linksonder de Augustusbrücke, met daarboven de Hoge School voor Beeldende Kunst. In het midden de volledig gerestaureerde en de pas in 2005 heropende Frauenkirchenadat deze vrijwel geheel verwoest was door brand tengevolge van de bombardementen in de tweede wereldoorlog.
De puinhopen hebben 45 jaar lang midden in de stad gelegen als monument en pas na de val van de muur kwam de weg vrij voor de wederopbouw. Het geld voor de wederopbouw werd over de hele wereld bijeen gebracht. Afgelopen juni brachten ook Barack Obama en Angela Merkel samen een bezoek aan de Frauenkirche.



Hieronder is min of meer het evenbeeld in het echt te zien.



Een ander verbluffend staaltje van het Meissner porselein is te vinden aan de Fürstenzug, een bijna 102 meter lange porseleinen mozaïek galerij van circa 25000 tegels van 20.5 cm x 20.5 cm.



Deze galerij geeft de complete volgorde van de voormalige Wettiner heersende macht weer vanaf 1123 tot 1904.
Het Huis Wettin is
 van oorsprong een Duitse dynastie, die 800 jaar lang de heersers van het gebied Saksen leverde.
Deze galerij heeft als door een wonder nagenoeg schadevrij de bombardementen op Dresden overleefd.
Vanzelfsprekend is het Meissner porselein in de een of andere vorm nog op talloze andere plaatsen in Dresden te bewonderen.

jeer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten