maandag 14 maart 2011

Van Erasmusmunt naar Erasmusbrug

Afgelopen week was ik voor een korte vakantie in Rotterdam. In feite was het meer een bezoek met een overnachting, dus erg kort om een optimale indruk van Rotterdam te krijgen. Desondanks hebben we ons toch aardig kunnen orienteren om nog eens terug te gaan voor een gerichter en uitgebreider bezoek.
Vanuit onze hotelkamer hadden we uitzicht over de Leuvehaven, de Rederijhaven en de Wijnhaven.

Voor mijn verjaardag had ik nog een tegoedbon gekregen om gezellig ergens te gaan eten. Wij hadden thuis al voorwerk gedaan en zijn gaan reserveren voor de avond. Wij hadden op basis van lovende recensies gekozen voor restaurant Smaak. Dit restaurant was met een tiental andere eetgelegenheden en kunstgalerieën gevestigd in het Westelijk Handelsterrein, een gerestaureerd pakhuizencomplex uit 1894 in het scheepvaartkwartier, gelegen aan de van Vollenhovenstraat 15 in Pakhuis 32. 
In een van de galeries stond deze groep honden.

Onderweg naar dit restaurant kwamen wij op de Westzeedijk langs de onderstaande Russisch Orthodoxe kerk van de parochie van de Heilige Nikolaas, patroonheilige van de zeelieden.

Rotterdam beschikt over een groot aantal kunstwerken. Wij hadden nog voldoende tijd voor het avondeten om de stad verder te verkennen.
Al wandelend richting centrum/station kwamen wij o.a. het werk: "Belichaamde Eenheid" van Wessel Couzijn tegen. Dit is opgenomen in de Internationale Beeldenroute. In de volksmond wordt het ook wel "De Schroothoop"  of het "Vliegtuigongeluk" genoemd.

Precies ernaast was een ander "kunstwerk" te zien, hoe het heet weet ik niet, maar bij auto-ongluk kan ik mij iets voorstellen.
 Ik weet ook niet of het tot de Internationale Beeldenroute hoort, maar je kunt het niet missen.
Overigens hebben wij 's avonds heerlijk gegeten bij Smaak, dus mocht je eens in Rotterdam komen! 
Na een goede nachtrust en een uitgebreid ontbijt zijn we verder op verkenning gegaan vanaf de voet van de Erasmusbrug langs de Nieuwe Maas richting Haringvliet en Spaansekade. Hier is het Openlucht Binnenvaartmuseum, vanaf deze plaats heb je een fraai uitzicht over de Oude Haven en op de bekende kubuswoningen.
 Via de Spaansekade kom je in het kubuswoningencomplex en langs de achterwand van het Mexicaanse café/restaurant met de naam "Popocatepetl".

Hieronder het binnenterrein van de kubuswoningen.


Buiten het complex kwamen wij op Blaak, bekend van monopolie en vervolgens op  de Binnenrotte, waar de weekmarkt bezig was. Het was een levendige en kleurrijke markt met vele nationaliteiten en vele exotische producten.
Op het Eendrachtsplein kwamen wij nog een kunstwerk binnen de Internationale Beeldenroute tegen. Het is een veelbesproken kunstwerk van de Amerikaan Paul McCarthy, voorstellende Santa Claus met kerstboom. In de volksmond wordt het aangeduid als "Kabouter Buttplug".


Het uitstapje Rotterdam was te kort, maar een mooi opstapje voor een vervolgbezoek.
Tenslotte nog een foto vanuit de hotelkamer, waarop nog net de verlichte Erasmusbrug te zien is.
 

jeer

1 opmerking:

  1. leuk, je hebt wel de meest interessante stukjes gezien in je korte bezoek. De Leuvenhaven is één van mijn lievelingsplekjes. Het is daar altijd heerlijk stil en rustig.

    Volgend bezoek kan ik je het Kralingse Bos aanraden en het park bij de Euromast (met een bezoekje aan de Maastunnel).    BeantwoordenVerwijderen