zaterdag 31 december 2011

Weekendje Valkenburg

Zoals ik al in een eerder logje meldde waren wij in november een weekendje in Valkenburg. Het was een weekendje, dat ik gewonnen had met een spelletje op de 50+ beurs in Utrecht. Nu is Valkenburg niet mijn favoriete plaats om een weekendje door te brengen, maar het werd een geslaagd weekend.
Na aankomst op vrijdagmiddag hebben we de stad een beetje verkend en zoals waarschijnlijk de meeste mensen doen gaan we eerst op zoek naar het VVV-kantoor.
Voor het VVV-kantoor staat een bronzen beeldengroep, die op 22 februari 2010 onthuld werd ter herinnering aan het 125-jarig bestaan van de VVV.
Het is tevens een eerbetoon aan medeoprichter Theodoor Dorren, hij wijst in brons een toeristengezin de weg, zoals hij dat tijdens zijn werkzaam leven zo dikwijls deed.


Klik op de foto's om ze in een nieuw (groter) venster weer te geven!Wanneer je niet alleen de drukke toeristische straatjes volgt, dan kom je best verrassende tafereeltjes tegen.Momenteel zijn ze de wanden van de Geul aan het restaureren.


Op een aantal gevels treffen we oude en "nieuwe oude" reclameprenten aan.

Hieronder nog een foto van een plaquette, die doet herinneren aan een donkere tijd in de achttiende eeuw, de tijd van de Bokkenrijders.


Na het diner zijn we naar het casino geweest om op bescheiden schaal ons geluk te beproeven.

Op zaterdag zijn we naar Maastricht geweest, waar we regelmatig komen.

Echter deze keer eens niet met de auto, maar met de trein vanuit Valkenburg, een comfortabel ritje zonder parkeerproblemen.
We stappen op de trein op het oudste nog bestaande treinstation van Nederland, waar we even van te voren nog een echte stoomtrein zagen vertrekken.Naast de oude stoomtrein waar ik helaas geen foto van heb, want ik heb een filmpje gemaakt en ik weet niet hoe ik dat hier moet plaatsen, zagen wij nog een heel apart voertuig en wel op een bijzondere manier geparkeerd.


-----------------------------------------------

op een bezemsteel

reeds lang voor het drone tijdperk

vliegt zij door de lucht

-----------------------------------------------Aangekomen in Maastricht zagen we nog een opvallend voertuig.En zoals altijd wanneer we in Maastricht zijn gaan we in het Kruisheren Hotel na een tijdje "stadten" even uitrusten en genieten van een kopje koffie met iets lekkers.
Ik schreef al eens op mijn andere weblog op weblog.nl, dat je wanneer je in Maastricht bent een bezoek aan deze bijzondere gelegenheid een must is, waarbij je een bezoek aan het toilet zeker niet mag missen.
Het hotel is gevestigd in een voormalige kerk, hieronder een foto van de opmerkelijke ingang.
 


Terug in Valkenburg bezochten wij na het diner de verlichte kerstparade door de straten van de stad, met na afloop het vuurwerk. Klik deze link voor een kleine impressie.
Zondagmorgen hebben we een bezoek gebracht aan de kerstmarkt in de fluweelgrot.(zie ook bovenstaande link) Hieronder nog enkele foto's van wandversieringen.
In de middag hebben wij een wandelroute, "Route d'Amuse" gedaan, het was een wandeling van 5.5 km langs vijf restaurants, waar een culinaire amuse geserveerd werd. Wij zijn in ons eigen hotel gestart  met de eerste amuse. De wandeling voert ons langs de mooie plekjes van Valkenburg, veelal verwijderd van het drukke toeristisch gebeuren.


Hieronder één van de twee sequoia's in het Dersaborg park.In hetzelfde park deze houtbewerking van een "gesneuvelde" boom.


Hieronder nog een voertuig op een vreemde plaats.


Dan komen we in het Halderpark, genoemd naar het kasteel uit 1635 en zijn er nog resten te zien van de historische stadswallen, even verderop genieten we van onze tweede amuse. 


Hierna gaan we op weg richting buitengebied voor onze derde amuse en via het Hertenkamp komen we aan bij Kasteel Oost. Hier worden we verwelkomd door een butler in spe, want hier is de onlangs in Valkenburg gevestigde Butler Academy.


Tenslotte gaan we op pad voor onze laatste twee amuses. We gaan nu echt het buitengebied in, we lopen door het natuurgebied de "Biebos". Het is een voormalig moerasgebied, dat door bemaling deels droog is komen te staan. Dan gaan we weer richting centrum, inmiddels begint het al aardig donker te worden, maar dat is voor het genot van deze laatste twee amuses geen bezwaar.

Rond half zeven zijn wij weer terug bij ons hotel, waar wij voldaan huiswaarts keren van ons gewonnen weekendje Valkenburg.

jeer

7 opmerkingen:

 1. Ik was even terug in m,n verlovingstijd Jeer, onze allereerste vakantie samen brachtten we in Valkenburg door. We zijn toen ook naar Monchau geweest, ik vond het zo romantisch daar.
  Glimlach, bedankt dat je me even terug in de tijd bracht Jeer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op de eerste plaats gefeliciteerd dat je in de prijzen bent gevallen. (Ben je altijd zo gelukkig in het spel?)

  Dat was weer een mooie reis door eigen land, Jeer. Je foto van 'het opvallende voertuig' is in mijn ogen een waar kunstwerk.

  Het enige -tot m'n schande- dat ik van Limburg ken is Maastricht. Vooral het oude stadsgedeelte vond ik toen zeer de moeite waard.

  ***

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die vijftig plussers boffen maar ;-).
  Dat was dus weer genieten. En nu ook nog mijn nieuwjaarswensen erbij, het kan niet op.
  Veel geluk en gezondheid in dit nieuwe jaar Jeer.
  Ik vind Valkenburg wel leuk hoor, soms wat te druk hè. Maar dat zie je niet op de foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een fenomenaal verslag waardoor ik meteen zin krijg om in Valkenburg te gaan wandelen. In Maastricht komen we wel vaker en ook in andere Limburgse plaatsjes. Maar Valkenburg niet. Ten onrechte zoals je laat zien. Heel graag gelezen en gekeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is al heel erg lang geleden dat ik daar geweest ben maar ik herken meteen de sfeer weer. Prachtig neergezet hier Jeer. En fijn dat jullie genoten hebben.
  Vanwege alle drukte is het mij niet gelukt eerder langs te komen maar natuurlijk wens ik jou als een van mijn liefste en trouwste bezoekers het allerbeste voor een geweldig fijn 2012!

  Lieve groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Jeer,mooi uitstapje heb je gewonnen.zo kun je ons mee laten genieten met mooie beelden tafereeltjes en wat je zo bent tegen gekomen.
  Groetjes
  Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Jeer, ik ben alleen ooit in Valkenburg geweest met de kerstmarkt. Vond ik weinig bijzonders. Maar nu ik die foto's van jou heb gezien moet ik van de zomer toch maar eens opnieuw Valeknburg gaan bezoeken.
  Hele mooie foto's !!

  BeantwoordenVerwijderen