zondag 17 maart 2013

Carnaval en kunst (Gedachte van deze week 12)


Afgelopen zondag 10 maart was het in Oss halfvastenoptocht. Halfvasten of Laetare(Latijn voor Verheug U) is de vierde zondag in de Veertigdagentijd (Vasten), een periode van bezinning in het Christendom. Op deze zondag wordt gevierd, dat de vastentijd halfweg is en dat Pasen in aantocht is. Vanaf de negende eeuw had deze zondag een feestelijk karakter.(Bron)

Aangezien deze optocht praktisch bij mij langs de deur komt ben ik even gaan kijken.
Hieronder een van de vele praalwagens uit de optocht.Het was echter niet de enige activiteit op deze zondagmiddag en eigenlijk was ik onderweg na een expositie van een "internetkennis", die toevallig in Oss exposeerde.
Aangezien de galerie bij mij om de hoek was, had ik gehoopt om hem daar te ontmoeten, maar helaas hij was er die middag niet.
Bij toeval kwam ik terecht bij een andere expositie van de veelzijdige Osse kunstenares Anita de Baaij. Zij maakt o.a. bronzen, fotowerken, portretten en schilderijen. Daarnaast geeft zij ook lessen en cursussen in tekenen en schilderen.
Op bovenstaande expositie bij (Bastings Antiquairs Oss) werd ik getroffen door haar kleurrijk werk en vooral ook door een aantal schilderwerken met het thema Medusa.
Hieronder een van haar kleurrijke werken.Verder drie werken met het thema Medusa, waarbij het derde werk een detailfoto is van een groter geheel.

Voor meer informatie zie haar website (link hierboven).

Recht tegenover deze galerie bevindt zich het Osse museum Jan Cunen waar momenteel de expositie "Solo" loopt van fotograaf Henk Wildschut, winnaar van de Dutch Doc Award voor zijn fotoverhaal Shelter. Hij maakte een fotoreportage van de primitieve onderkomens van illegale immigranten, onderweg naar het land van hun dromen, o.a. van het tijdelijk onderdak van bewoners in Calais Noord Frankrijk in afwachting van een overtocht naar Engeland.
In de tuin van het museum staan enkele levensgrote afbeeldingen van dergelijke onderkomens.Al met al een hartverwarmende middag op deze koude zondag.


jeer    
    

9 opmerkingen:

 1. het eerste schilderij spreekt me wel heel erg aan, als ik goed zie ik veel erin

  BeantwoordenVerwijderen
 2. je schilderijen zijn top jeer,
  erg kleurrijk,
  gafa om te zien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zij die Medusa schilderijen van jou? ik dacht het niet .Of vergis ik me. Ik vind ze erg bijzonder hmmm die onderkomens van mensen zonder asielvergunningen zijn verschrikkelijk zoiets kan toch niet in de dit klimaat?

  ps leuk dat je mijn blogje van 2008 nog herinnerde

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Novelle,

   Je vergist je niet, maar klaproos bedoelt denk ik met je schilderijen, de foto's die ik ervan geplaatst heb. Ze zijn uiteraard van Anita de Baaij.

   jeer

   Verwijderen
 4. Wat mij vooral fascineert is de realistische reportage Shelter waarin onze medemens op zoek is naar het beloofde land.

  Me dan realiserend dat we het hier in Nederland (nog) lang zo slecht niet hebben. (en maar mopperen alom!)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kleurige schilderijen. Plezierig om naar te kijken.

  Hoe zou dat beloofde land er uitzien? Misschien lijkt het wel op ons Noordzeestrand met een paar gezellige strandtenten. En als dat het niet is komt het vast heel dicht bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jeer,
  veel kleur mooi om te zien
  prachtig zijn haar schilderijen
  en het kleurt de dag nu alles zo grijs en grauw is.
  Een lente groetje in deze winter kou.
  Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. zo kom je nog eens ergens! Dat zijn wel heel aparte schilderijen, mooi gemaakt.
  De foto's van die illegalen zijn heel confronterend. Ik begrijp nog steeds niet waarom landen zo met mensen om kunnen gaa. Mensen die al een hartverscheurend verleden hebben. GOed dat door deze foto's de aandacht hierop wordt gevestigd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die praalwagen vind ik top, de Medusa schilderijen intrigerend maar de onderkomens verhalen van ontheemd leed.

  BeantwoordenVerwijderen