zondag 25 juni 2017

Ieder huisje heeft zijn kruisje!

Allemaal kennen we de uitdrukking wel "Ieder huisje heeft zijn kruisje".
Oftewel overal mankeert er weleens iets, maar toch gaat dit logje daar eigenlijk niet over.
Afgelopen dagen realiseerde  ik mij, dat hoewel ik niet echt belijdend katholiek ben er toch diverse kruisjes in mijn huis aanwezig zijn, die allemaal min of meer een speciale betekenis voor mij hebben.
Het eerste kruis met een bijzondere herinnering is het kruis dat op mijn moeders kist lag, zij overleed veel te jong op 49-jarige leeftijd.Het tweede kruis hangt al ruim 25 jaar in mijn huiskamer, het is een kruis, dat in mijn bezit kwam toen ik bij de huwelijksinzegening van mijn petekind aanwezig was. Zij kreeg dat kruisje van de priester. Wij vonden het  een modern uitziend kruisje  en hebben het bij de priester gekocht.Het derde kruisje is een kruisje van een zus van mijn moeder, die haar levenstaak als non in een klooster vervulde.
Als kind kwam ik regelmatig in het klooster, waar we altijd hartelijk onthaald werden, mijn "tante zuster" was gastenzuster naast de vele andere dingen die ze deed. 
Bij haar overlijden mocht ieder familielid iets van haar persoonlijke bezittingen uitzoeken en ik heb toen voor dit kruisje gekozen, dat altijd om haar nek hing.Het vierde kruisje is ook een heel bijzonder kruisje, het is een herinnering aan mijn voettocht naar Santiago de Compostela in 1995.
Daaronder staat het kruisje (Tau-teken) van Franciscus van Assisi, een voettocht naar Assisi, die ook op de planning stond is door omstandigheden niet doorgegaan, maar wij zijn er wel met de auto geweest enkele jaren geleden.
Het zesde kruisje heb ik gekocht in Kevelaer een bekende Maria bedevaartplaats in Duitsland, het is het kruis van Jeruzalem. Met daaronder een kruis, dat ik eens tijdens een wandeling gevonden heb, het lijkt mij een soort insigne van de verkennerij.

Update: inmiddels weet ik dat het inderdaad met scouting te maken heeft, het is een hoed badge en de letters FSE staan voor de afkorting van Fédération du Scoutisme Européen.


Verder heb ik nog twee kruisjes in huis, die via een goede doelen brief tot mij zijn gekomen en die heb ik ook maar bewaard.


Ik weet zeker dat ik nog wel enkele kruisjes in huis heb, maar systeem in het opbergen dat is mijn kruis, maar ik vind ze nog wel een keer.

---------------------------------------------

waar wegen kruisen

daar volgt een nieuwe keuze

sluit de ogen niet

---------------------------------------------

jeer

Update: Dit logje plaatste ik al eens op 6 juni 2008

6 opmerkingen:

 1. Je ziet zoveel verschillende kruisen. Deze zijn wel apart om te zien. Bij sommige huizen hebben inderdaad kruisje in huis. Dan zijn ze gelovig.Je heb verschillende kruisje in huis. De eerste foto vind ik mooiste om te zien. Wat erg dat je moeder zo jong gestorven. Erg jong.

  Fijne week gewenst.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeer,
  Het lijkt wel een verzameling,elk kruisjes een bijzonder verhaal
  ook je dicht-tekst past er mooi bij!

  plaats je de andere kruisjes ook ?

  Ik heb ook een kruisje als hanger van mijn overleden moeder,
  en een Byzantijns kruis.

  Groetjes Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie kruisjes Jeer en ja ze zijn zeer inspirerend.Mooie sprekende haiku dit keer hoor

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt wel vele kruisjes
  Hier hangt een in de living en dan hebben we nog het kruis dat mijn vader zijn doodskist was het kwam vanuit zijn living waar het aan de schouw hing en dat was het kruis van toen mijn moeder stierf
  En dan nog kruisje van kant in een kader dat mijn moeder ooit voor mij uit Brugge meebracht

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat herken ik, Jeer, ik ben van huisuit-katholiek maar op mijn 18e hield ik het voor gezien. Mijn vader -heiliger dan de paus- was daar niet erg gelukkig mee...
  Desalniettemin hebben mijn 'roomse roots' daarna toch enigszins een woordje meegesproken.
  In de jaren zeventig ben ik meerdere keren naar een klooster gegaan, ter bezinning of om een scriptie te schrijven: (Maria Toevlucht in Zundert) -goede herinneringen aan, ze hadden daar heerlijk trappistenbier!!!-
  En ook bij mij zijn (nog) enige crufixes aanwezig in huis.
  Van een -heel bijzondere- maak ik binnenkort een foto. Ik stuur 'm je op! *

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waarschijnlijk reageerde ik daarom niet op deze blog: ik heb werkelijk niets met kruisjes! Ik vind ze niet mooi, te streng te sterk... Geen idee, maar voor mij geen kruis.

  Ieder huisje heeft zijn kruisje, dat is waar... maar hardcopy kruisjes ga je bij mij thuis niet vinden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen