dinsdag 13 oktober 2009

Brülsche Terrasse


In mijn vorig logje eindigde ik met een voorproefje van de elite, die over het Brülsche Terrasse paradeerde.


Het ” Brülsche Terrasse “, ook wel het “Balkon van Europa” genoemd is een circa 500 meter lange en op sommige plaatsen tot 200 meter brede verhoogde promenade langs de oever van de Elbe.
Terwijl wij genoten van een kopje koffie en het uitzicht over de Elbe en de mussen de gebakskruimels verorberden kwam bovenstaande en onderstaande stoet voorbij.


Ook hier geldt, wie niet onder de schaduwschenkende bomen gewandeld heeft, kan nauwelijks beweren dat hij in Dresden was. Lange tijd was het terras alleen toegangelijk voor de adel en slechts van één kant toegankelijk, maar in 1814 gaf de Russische General Gouveneur van Sachsen, de vorst Repnin Wolkonski, de opdracht tot de bouw van de Freitreppe. Hierdoor werd het terras voor iedereen bereikbaar.

De trap telt 41 treden en de opgang is opgesierd met vier beeldengroepen van Johannes Schilling met links bovenaan de morgen, rechts de middag, linksonder de avond en rechtsonder de nacht. Hieronder is een deel van de trap met”de avond” afgebeeld, daarnaast nog een foto van het Ernst-Rietschel gedenkteken op het terras.
Hij was o.a.de ontwerper van het Goethe-Schiller gedenkteken in Weimar en van het gedenkteken in Braunschweig van de schrijver en dichter Lessing.Vanaf de Freitreppe kom je op de Schloszplatz uit, met zicht op Georgentor(links), Residenzschloss(midden) en rechts een stukje St. Trinitatiskathedraal (voormalige Hofkirche)
Als je hier tussendoor loopt kom je uit op de Theaterplatz met de Semperoper en de Zwinger, een indrukwekkend complex met orangerie.
Hieronder de andere kant van de Trinitatis kathedraal en het Residenzschloss gezien vanaf de Theaterplatz.Hier alvast een blik op de Zwinger, een meesterstuk van Duitse barokarchitectuur.Volgende keer meer!
jeer