maandag 31 januari 2011

Gedichtendag 2011

In het kader van de jaarlijkse landelijke gedichtendag was er afgelopen donderdag 27 januari 2011 in de expositieruimte van stichting K26 ook weer een optreden van diverse dichters uit Oss en omgeving.
De stichting organiseert periodiek exposities, lezingen en andere kunst gerelateerde evenementen, voor en door de ruim 40 aangesloten beeldende kunstenaars. De exposities en evenementen zijn allen gericht op een breed publiek binnen de gemeente Oss en de regio.

Het thema van de gedichtendag 2011 was dit jaar "Nacht" een thema dat uit vele invalshoeken bekeken kan worden. De zeventien aanwezige dichters hadden het thema dan ook vanuit vele kanten belicht.
Zelf heb ik dit jaar met drie gedichten meegedaan, die alle drie op een eigen wijze min of meer een relatie met de nacht hebben.
De grootste gemene deler met de nacht is echter wel het feit, dat het ontstaan, de worsteling en voltooiing vaak, zoals waarschijnlijk bij veel dichters het geval is, zich in de nachtelijke uren voltrekt.

Mijn eerste bijdrage was een ouder gedicht met de titel "Moeder".
De derde bijdrage was een eerdere haiku/senryu.
Mijn tweede bijdrage was een nieuw gedicht met de titel:


"Duizendentwee!"

Om haar te overleven

bedacht zij 1001 sprookjes.


Haar of hem, hem of haar


U zegt het maar.


Net als de drie wijzen


nadert zij uit het oosten.


Onze buren en niet zij alleen


bestempelen haar als vrouwelijk, maar


éénmaal de grens voorbij verandert zij


van feminien in masculien.


La noche, la nuit, la notte, die Nacht.


Daarentegen let wel:


onze nacht is mannelijk bij www van Dale.nl


Heeft Scheherazade dit ook bedacht?

© jeer 2011

Hieronder een afbeelding uit 1001 nacht, het is een van de vele bijzondere illustraties gemaakt door Virginia Frances Sterret.jeer