zondag 17 maart 2013

Carnaval en kunst (Gedachte van deze week 12)


Afgelopen zondag 10 maart was het in Oss halfvastenoptocht. Halfvasten of Laetare(Latijn voor Verheug U) is de vierde zondag in de Veertigdagentijd (Vasten), een periode van bezinning in het Christendom. Op deze zondag wordt gevierd, dat de vastentijd halfweg is en dat Pasen in aantocht is. Vanaf de negende eeuw had deze zondag een feestelijk karakter.(Bron)

Aangezien deze optocht praktisch bij mij langs de deur komt ben ik even gaan kijken.
Hieronder een van de vele praalwagens uit de optocht.Het was echter niet de enige activiteit op deze zondagmiddag en eigenlijk was ik onderweg na een expositie van een "internetkennis", die toevallig in Oss exposeerde.
Aangezien de galerie bij mij om de hoek was, had ik gehoopt om hem daar te ontmoeten, maar helaas hij was er die middag niet.
Bij toeval kwam ik terecht bij een andere expositie van de veelzijdige Osse kunstenares Anita de Baaij. Zij maakt o.a. bronzen, fotowerken, portretten en schilderijen. Daarnaast geeft zij ook lessen en cursussen in tekenen en schilderen.
Op bovenstaande expositie bij (Bastings Antiquairs Oss) werd ik getroffen door haar kleurrijk werk en vooral ook door een aantal schilderwerken met het thema Medusa.
Hieronder een van haar kleurrijke werken.Verder drie werken met het thema Medusa, waarbij het derde werk een detailfoto is van een groter geheel.

Voor meer informatie zie haar website (link hierboven).

Recht tegenover deze galerie bevindt zich het Osse museum Jan Cunen waar momenteel de expositie "Solo" loopt van fotograaf Henk Wildschut, winnaar van de Dutch Doc Award voor zijn fotoverhaal Shelter. Hij maakte een fotoreportage van de primitieve onderkomens van illegale immigranten, onderweg naar het land van hun dromen, o.a. van het tijdelijk onderdak van bewoners in Calais Noord Frankrijk in afwachting van een overtocht naar Engeland.
In de tuin van het museum staan enkele levensgrote afbeeldingen van dergelijke onderkomens.Al met al een hartverwarmende middag op deze koude zondag.


jeer