zaterdag 31 maart 2018

Het snoepje van de week!

Het snoepje van de week, wie kent het niet? De jonge generatie heel waarschijnlijk niet, want de Gruyter, die als extraatje bij de boodschappen een klein zakje snoepjes uitdeelde, bestaat sedert 1976 niet meer.
Toch had ik deze week weer even het gevoel, dat wij vroeger als kind beleefden, wanneer ons moeder met de wekelijkse boodschappen van de Gruyter thuis kwam en het snoepje van de week uit de boodschappentas tevoorschijn toverde.
Vorige week was er in  het Stadsarchief van Oss een archeologiemiddag. Iedereen kon er filmpjes bekijken over de archeologische opgravingen in en rond Oss en enkele uitgestalde vondsten bewonderen. Het was ook mogelijk om je eigen eventuele waardevolle vondsten te laten beoordelen.
Zelf had ik nog een oud muntje van zeer slechte kwaliteit, dat ik ooit langs de wegkant gevonden had en na het schoonmaken en bekijken onder een loep na enig speurwerk op internet kon traceren.Het bleek een 1 cent munt van Koning Willem III uit 1878, die geslagen is in Utrecht in een oplage van 53.900.000. 
De voorzijde heeft een afbeelding van de gekroonde leeuw met zwaard en pijlenbundel en op de achterzijde staat de 1 cent binnen twee samengebonden Oranjetakken
De cent heeft als muntteken een Mercuriusstaf en een bijl als muntmeesterteken. Hij is gemaakt van brons, heeft een gekartelde rand en weegt 2,5 gram met een doorsnede van 19 millimeter. 
Mijn muntje had geen enkele geldelijke waarde.
Als aardigheidje had de organisatie er een pot met scherven neergezet, waaraan een prijsvraag verbonden was. 
Je moest het aantal scherven raden dat er in de pot zat.
Ik heb toen ook een gokje gewaagd en vermoedde 146 scherven. Enkele dagen geleden kreeg ik tot mijn verrassing het bericht, dat ik de winnaar was geworden. Met mijn 146 zat ik er slechts eentje naast, het waren er 145 en ik had dus een prijsje gewonnen. Het was een pot met 1 kilo snoep en een boek over de geschiedenis van Oss.


 "Het  snoepje van de week"
----------------------------------------------------------

snoepje van de week

het kwam net als de scherven

weer boven water

 ----------------------------------------------------------


jeer