maandag 10 oktober 2016

Vesting Bourtange

Tijdens onze vijfdaagse vakantie in Drenthe en Groningen hebben we ook drie wandelingen gemaakt, een rondwandeling door Eext, een wandelroute door het Deurzerdiep en een wandeling in en rond Bourtange.
Bourtange is een pittoresk vestingdorp in de provincie Groningen dicht tegen de Duitse grens. 
Nadat we eerst het dorp doorgewandeld zijn, hebben we daarna ook de wandeling rond Bourtange gemaakt.

Bij aankomst treffen we de poortwachter aan bij de Contrescarpbrug (contrescarp is het talud aan de buitenzijde van de gracht).



Dezelfde brug maar dan vanaf de andere kant


Zicht op de vesting met de molen en kerk


Even verderop kom je via de Vriesse Poort de vesting binnen.


Standerdmolen in Bourtange


Zoals gezegd het is een pittoresk dorpje met een aantal leuke winkeltjes, diverse musea en een dorpsplein met gezellige horeca.
In een winkeltje was dit "Donderglas" ook wel "Stormglas" genaamd te koop, een ouderwetse weervoorspeller.
Het donderglas is voor zover bekend de oudste weervoorspeller, het werkt als een barometer. Vermoedelijk werden er in de zuidelijke Nederlanden al in begin 1600 donderglazen verkocht. Ze werden veel in de scheepvaart gebruikt, de uitdrukkingen "storm in een glas water" en "gedonder in de glazen" stammen wellicht uit die tijd.


Het oude afweergeschut


Regelmatig zijn er groepen te zien, die de oude gebruiken naspelen.
Deze keer was er een gezelschap uit Duitsland, dat oude ambachten demonstreerde en als ordebewaarders optrad. 


Kinderen, maar ook vaders konden er zelf pannenkoekjes bakken op een houtvuurtje.


Ook was er een gedenkteken voor gesneuvelde Poolse militairen.


Tot zover de rondgang door het dorp, wij hebben deze keer geen musea bezocht, daar zijn we de dagen ervoor al geweest in Zwolle en Groningen, want we komen met name ook voor de wandeling rond Bourtange en dat zal ook nog enige uurtjes vergen. 
Voor de liefhebbers hier nog een link naar een YouTube filmpje over Bourtange.

Het natuurgebied rond de vesting Bourtange was vroeger een moeras, het Bourtangerveen, dat tot laat in de Middeleeuwen een grote natuurlijke barrière vormde langs de Duitse grens. 
Door ingrijpen van de mens en verdroging, verdween het moeras.
Het wordt een wandeling door bos en open landschap, in verband met loslopend vee en Konikpaarden mogen honden niet mee.
We verlaten de vesting via de Contrescarpbrug en volgen het pad langs het Stobbenkanaal tot en met de eerste twee sterpunten van de vesting. We steken het kanaal over en vervolgen onze weg circa 500 meter met het kanaal aan de linkerhand tot aan De Redoute Bakoven (klik link voor informatie).
Hier gaan we rechts over het sluisje (3) en de "Soldatendijk" (4) richting Duitse grens (7).





Op de Soldatendijk ook wel de Bakovenskade genoemd zien we de Konikpaarden.


In de verte graast een kudde schapen


Er groeien en bloeien nog meer mooie dingen



Toch staan er ook wat minder fraaie dingen


Aan het einde van de Soldatendijk gaan we rechts over De Linie en gaan daarmee parallel aan de Duitse grens, hier staat ook nog een oude Franse grenspaal, die we gemist hebben. Uit angst voor de Pruisen hebben de Fransen deze verdedigingslinie aan het eind van de achttiende eeuw aangelegd. Zo'n smalle begaanbare zandrug in het veenmoeras werd een tange genoemd, vandaar dat er verschillende plaatsen aldaar de uitgang tange in hun naam hebben, zoals o.a. Bourtange en Wessingtange.
We volgen nog een poosje de Duitse grens om vervolgens weer naar Nederland richting Bourtange terug te keren. Onderweg als we even uitrusten op een bankje en iets eten en drinken krijgen we bezoek.

Een slak schijnt onze eierkoeken ook lekker te vinden.



Op ons laatste stukje van de wandeling even ten noorden van Bourtange komen we langs de oude Joodse begraafplaats. Bourtange telde na Amsterdam en Winschoten een grote Joodse gemeenschap. Er staan nog negen grafstenen uit de voorvorige eeuw min of meer overeind op deze afgelegen plek.



We lopen moe maar voldaan via de vesting terug naar onze auto om naar ons hotel te gaan, we stappen in en na vijf dagen mooi weer begint het te regenen, maar wij gaan naar huis de volgende morgen.

jeer