vrijdag 22 augustus 2014

Vakantie in Leeuwarden (Gedachte van deze week 34 + 35)

Onze vakantie zit er weer op, we hebben niet één lange vakantie gehad, maar verschillende korte uitstapjes.
Zo waren wij  in het begin van onze vakantie drie dagen in Leeuwarden.
Leeuwarden is uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad 2018.
Wij waren nog nooit in Leeuwarden geweest, maar zijn aangenaam verrast, deze uitverkiezing lijkt ons dan ook een meer dan terechte keuze.
Het is aangenaam vertoeven in een stad met talrijke grachten, schitterende historische gebouwen, knusse winkelstraatjes en terrassen, met fraaie groenvoorzieningen en diverse musea.

Een fraai pand aan de gracht is de voormalige gevangenis, de "Blokhuispoort". Het is o.a. bekend van de "Overval", een van de meest spectaculaire bevrijdingsacties van gevangen verzetslieden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Ook Aage M. zat hier gevangen. Tegenwoordig is het ingericht als cultuurcentrum. De cellen zijn verhuurd aan kleine ondernemers, zoals kunstenaars, ICT-ers, adviseurs, etc. Je kunt er nu vrijelijk in en uit.






Het oude postkantoor en de oude apotheek.



Hieronder het knusse winkelstraatje  Kleine Kerkstraat, in 2010 uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland.




Het standbeeld van Mata Hari



De Grote of Jacobijnerkerk met een wel heel modern altaar, geheel van glas en verrijdbaar. Tegenover de kerk staat het Joods monument





Op diverse plaatsen in de stad  liggen plaquettes met een gedicht erop, hieronder een gedicht van Remco Ekkers met de titel :
 "Eerste woord"



We bezochten ook het Fries Museum, een museum dat gaat over de Friezen en Friesland, een eigenzinnig stukje buitenland in Nederland.
Tot de tweede wereldoorlog heeft Friesland een bloeiende Joodse gemeenschap. Zuivelfabriek Freia uit Veenwouden produceerde koosjere kaas, die voorzien was met het onderstaande stempel, dat in het museum te zien is.
Veel steden in Friesland sloegen in de zestiende en zeventiende eeuw een eigen munt, die men in een stokbeurs gescheiden kon bewaren.





Verreweg de meeste tijd brachten wij door in de Princessehof met het daarin gevestigde Keramiek Museum.
Naast o.a. een grote collectie archeologische potten, Chinees porselein, Art-nouveau, Fries aardewerk, kunst en design, bezit het museum de belangrijkste collectie Martavanen (magische potten) in de westerse wereld. Voor uitleg zie foto.








Potten om in te bewaren!
In de landen rondom de Middellandse Zee, zoals Spanje, Portugal en Griekenland werd in deze potten water, wijn, honing, graan en olijfolie opgeslagen. 




In de tuin van het Keramiek museum staat dit  monumentale beeld van de kunstenaar Hans van Bentem met de titel E.V.E. 
(Erotics Versus Evil)



De Princessehof heeft overigens zijn naam te danken aan prinses Maria Louise van Hessen-Kassel die van 1731 tot 1765 in het stadspaleis woonde. Zij was de weduwe van stadhouder Johan Willem Friso, prins van Oranje-Nassau. Zij werd door de Friezen liefkozend Marijke Meu (tante Marijke) genoemd.
Hieronder de Nassau-kamer, de eetkamer van de prinses, deze zorgvuldig gerestaureerde eetkamer werd in 2003 geopend door de toenmalige kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima.
Het verhaal gaat, dat in de winter van 1742 prinses Maria Louise hier de eerste, door haar tuinman in Nederland, geteelde aardappels gegeten zou hebben. De aardappel zou later een belangrijk exportartikel van Friesland worden.




Deze aardappel heeft misschien nog iets van "blauw bloed" in zich, maar hij is toch niet meer echt koninklijk te noemen.



Het museum heeft nog veel meer te bieden evenals de stad Leeuwarden zelf en een bezoek aan Leeuwarden is zeer zeker de moeite waard. 


jeer