vrijdag 9 december 2011

Wandelen in Venetië laatste aflevering

Voorgaande aflevering wandelen in Venetië 3 eindigde met pinokkio. Nu wandelen we nog even verder, waar we vorige keer gestopt zijn, het is al een stukje van de wandeling rond San Marco. We zien hieronder het gotische Palazzo Contarini del Bovolo, gebouwd rond 1499 en vooral bekend vanwege zijn spiraalvormige trap. Deze trappen heten in het Italiaans "scale a chiocciola", dat slakkentrappen betekent en in het Venetiaans dialect is slak bovolo.


Van 4 juni - 27 november 2011 vond de 54ste editie van de Biënnale van Venetië plaats.
De Oekraïense Oksana Mas was één van de deelneemsters met een monumentaal werk van acht panelen van beschilderde houten eieren. Het was een interpretatie van delen uit de  afbeelding "Het Lam Gods", een werk van de gebroeders Van Eyck.
In totaal zijn er 3.500.000 eieren verwerkt.Het Oekraïense paviljoen was gevestigd in de Chiesa San Fantin, de huidige kerk is tussen 1486-1570 gebouwd. 
Mijn foto's zijn in een zeer donkere ruimte gemaakt en niet van een goede kwaliteit, voor een betere foto zie onderstaande link
Hieronder een verbeelding van een mythologisch tafereel door kunstenaar Guiseppe Veneziano in galleria d'arte Contini.
Het is de bloederige verbeelding van Perseus en Medusa.
In de voormalige San Maurizio kerk is het kleine museum "Museo della Musica" gevestigd. Het is gewijd aan de Venetiaanse componist Vivaldi en het herbergt een prachtige collectie aan oude muziekinstrumenten en de muziek, die er mee gemaakt werd, wordt op de achtergrond gespeeld.

  
Op het volgende pleintje weer een kunstgalerie met een kunstobject voor de deur.

Langzamerhand naderen we het San Marco plein, het hart van Venetië.
Onze wandeling van vandaag liep hier teneinde en we zouden morgen hier weer verder gaan. Nog even een laatste blik voor vandaag over het plein en een kleine rustpauze alvorens terug te lopen naar het busstation om per bus naar ons hotel op het vaste land te gaan.


Tijdens het rusten kregen we nog even bezoek!


Vandaag zijn we weer verder gegaan waar we gisteren zijn opgehouden en zijn we begonnen bij "Ponte del Sospiri"
 oftewel de "Brug der Zuchten".
De Brug der Zuchten heeft zijn naam te danken aan het feit dat volgens de legende de gevangenen, die deze brug overstaken nooit meer terugkeerden. Ooit zat Casanova er opgesloten. Helaas werd er gerestaureerd toen wij er waren en was alles ingepakt in blauw plastic, maar ik zag vorige week op internet dat de restauratie achter de rug was.


Hierbij een link, waar hij weer in vol ornaat te zien is.

Op het San Marco plein natuurlijk de imposante Byzantijnse  Basilica di San Marco.
Gisteren waren we er rond sluitingstijd en kon ik er niet meer in en vandaag had ik geen zin om lang in de rij te staan, maar mijn vrouw heeft hem wel van binnen gezien. Hieronder een foto van de ingang en een foto van een sculptuur van de vier Tetrarchs van Constantinopel bij een zijingang.Op het San Marco plein treffen we een tweetal  beroemde Grand Caffe's  aan, het zijn respectievelijk Caffè Florian en Caffè Quadri. In beide café's kwamen en komen beroemdheden. Zo was Goethe een vaste bezoeker van Florian en wordt Quadri tegenwoordig bezocht door Italiaanse politici zoals Andreotti en Berlusconi.
Een kopje koffie kost er dan ook circa € 7.- en als er live muziek is ongeveer het dubbele.Via de brug "Ponte dell Accademia" verlaten wij de wijk San Marco en gaan we verder in de wijk Dorsoduro. In een eerdere blog heb ik hier al aandacht aan besteed, maar hieronder toch nog een foto van een verbintenis op  "De Brug der Geliefden".


Vanaf de brug een blik over het laatste deel van Het Canal Grande met in de verte de belangrijkste 17e-eeuwse kerk van Venetië, de Santa Maria della Salute. In de kerk is een prachtige met marmer ingelegde vloer.
  


Tenslotte bezoeken we nog het Collezione Peggy Guggenheim.

Hieronder zijn een aantal markante kunstobjecten te zien.  


Dit is het einde van ons bezoek aan Venetië.
 
jeer