maandag 15 september 2014

Paalgraven. Sporen uit verleden en heden! (Gedachte van deze week 38 + 39)

Afgelopen weekend was het "Open Monumentendag 2014" en ook in Oss waren er interessante monumenten te bezoeken, zoals het Museum Jan Cunen, Het Bergoss kantoor, de Osse Atoomschuilkelder, de molen Zeldenrust, de Grote Kerk en Vorstengrafdonk/Paalgraven.
De eerste vijf hebben wij afgelopen weekend bezocht  en in het verleden schreef ik al eens op het ter ziele gegane Weblog.nl een stukje over het laatste monument.

Paalgraven. Sporen uit verleden en heden!

Regelmatig hoor je het op de radio files bij Everdingen, Holendrecht, Hoevelaken, Kleinpolderplein en soms ook een filebericht over Paalgraven bij Oss. Een aantal van deze namen is duidelijk, maar bij een deel ervan vraag ik mij weleens af hoe komen ze toch aan die naam.
Knooppunt Paalgraven is er zo een, dat niet zomaar aan zijn naam gekomen is.
Het knooppunt is aangelegd in de buurt van een oud grafveld, om precies te zijn, het zijn paalkransheuvels uit de late bronstijd, vroege ijzertijd.
Gezien de rijke grafgiften kan men hier spreken van een "Vorstengraf".
Het gebied heeft dan ook de naam Vorstengrafdonk gekregen.


Klik op de foto's om ze in een ander venster weer te geven.


De gemeente Oss heeft hier enkele reconstructies van paalgrafheuvels en een monument geplaatst.



In de graven werden talloze vondsten gedaan , maar twee wel heel bijzondere vondsten waren een urn (emmer) en een krom zwaard, dat met bladgoud versierd was.


Hieronder een foto van de urn(emmer) en het zwaard, die als replica in het monument verwerkt zijn.



Verder zijn er nog wat andere graven gevonden. Zie hieronder voor uitleg op een tableau, dat door de gemeente geplaatst is.



Tenslotte treffen we nu circa 4300 jaar later recht tegenover het monument van de grafheuvel een eigentijds teken van leven aan, maar of dat zolang bewaard zal blijven, betwijfel ik.

Inmiddels zijn een paar dingen veranderd, er zijn daar een nieuwe archeo-graffitti wand en het Paalgravenmonument bij gekomen. Op deze wand wordt op unieke wijze de archeologische vondsten door de kunstenaars  Bart de Ruiter en Maurice Broekhoff in beeld gebracht. Om het Paalgravenmonument te verbinden met Het  Vorstengraf is een speciale door Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk brug ontworpen. (zie voor toelichting onderstaande foto van het affiche.


Hieronder een aantal foto's genomen ter plekke.
Het zijn er een aantal van de archeo-graffitti wand op de onderdoorgang van de snelweg en één, van de grafheuvels op Paalgraven en van de brug, die de verbinding vormt tussen Paalgraven en het Vorstengraf wat tegenwoordig door de snelwegen van elkaar gescheiden is.













jeer