zaterdag 3 oktober 2015

Vakantie 2015 deel 4 Berlijn (slot)

Om het niet te lang te maken heb ik na de wandelingen deel 1, deel 2 en deel 3, van de laatste bijdrage een samenvatting gemaakt van de resterende drie dagen van ons bezoek aan Berlijn.

Op een morgen verlieten wij ons hotel en stond er voor de ingang dit fraai uitgedoste gezelschap uit Kameroen.
Vandaag doen we de wandeling Charlottenburg, Wilmersdorf & Schöneberg. Als eerste zien we hieronder de Gedächtniskirche.
Deze kerk laat misschien nog wel het meest de verwoestende werking van de bombardementen tijdens de tweede wereldoorlog zien. Hieronder enkele afbeeldingen uit het interieur van de kerk.
Duitse bombardementen vernielden in Coventry in Engeland de gotische kathedraal, uit de puinhopen werden drie handgesmede ijzeren nagels gehaald en tot een kruis gevormd, het Nagelkruis van Coventry. Dit kruis staat symbool voor verzoening en werd in 1987 bij de opening van de herdenkingshal aan de Gedächtniskirche geschonken.
Er zijn meer dan 160 "Cross of Nails" centra over de wereld, in de Frauenkirche in Dresden staat er ook een. 


We volgen een klein stukje de bekende Kurfürstendam en passeren o.a. Savignyplatz, een plein met meerdere restaurantjes en een parkje en Victoria-Luise-Platz een zeshoekig plein met een grote fontein in het midden, vernoemd naar de dochter van keizer Wilhelm II.
Onderweg  zien we nog een leuk kunstwerkje, een bomengroep van hout en bamboe.Een enorme stenen wand, die praktisch totaal groen is.


Het volgende stadsdeel dat we bezochten was Friedrichshain het meest oorspronkelijke deel van Oost-Berlijn. Je ziet er punkers, veel graffiti en "echte ossi's" en hier staat ook nog het langste bewaarde stuk muur, de " East Side Gallery".
We gaan met de U-Bahn en stappen uit in de Warschauerstrasze vlakbij de Oberbaumbrücke over de rivier de Spree.
Berlijn heeft meer bruggen dan Venetië en deze brug is veruit de mooiste. De Spree was de grensrivier tussen Oost- en West-Berlijn en je vindt hier dan ook het langste stuk (1,3 km) bewaarde muur. Het is beschilderd door 118 kunstenaars uit 21 landen.Hier vind je ook weer een kleurrijk beertje


Hierna zijn we weer teruggegaan richting Berlijn Mitte om de Berliner Dom te bezoeken, we kwamen door het Nikolaiviertel met de Nikolai kerk.
Dit is de oudste kerk van historisch Berlijn, het is een kerk met twee spitsen.


Even verderop staat das Rotes Rathaus, een in rode bakstenen opgetrokken gebouw, dit is het stadhuis van Berlijn.


Ook vinden we hier een standbeeld van Joris en de Draak


Even later krijgen we de Dom van Berlijn in zicht, de 986 treden  gaan wij beklimmen


Binnen hangt nog een verordening uit oude tijden


Uitzicht op de koepel van de synagoge


Onder de Dom bevindt zich een grafkelder met vele beroemdheden uit de Duitse geschiedenis. 
Hieronder het kistje van een naamloos prinsesje.
Aan de Spree-zijarm de Kupfergraben ligt de Jungfernbrücke. 
Het is de oudste nog bewaarde brug van de stad en is ook de enige van een negental gelijksoortige bruggen, die nog bestaat in Berlijn. 
Het is een zogenaamde Klappbrücke, in het Nederlands basculebrug.


Op de ochtend van onze terugreis zijn we nog naar Chamissoplatz geweest.
Het is een kenmerkende wijk uit de "Gründerzeit", een tijd van grote economische groei, die ongeveer samenvalt met het begin van de industrialisatie van Midden-Europa zo rond de jaren veertig van de 19e eeuw. Typerend voor deze tijd zijn de woonblokken van vier tot zes verdiepingen hoog met rijkelijk versierde façaden.
Deze wijk is grotendeels gespaard gebleven van het oorlogsgeweld, omdat het dicht in de buurt lag van het voormalige vliegveld Berlin-Tempelhof, dat door de geallieerden ontzien werd, omdat ze het nog nodig zouden kunnen hebben.


Hieronder een nostalgisch urinoir, dat in het echt een groene kleur heeft.


Dit is het einde van onze zesdaagse van Berlijn.


jeer