woensdag 26 augustus 2015

Vakantie 2015 deel 3 Berlijn (Potsdam)

Klik op de foto's om ze in een ander venster te openen.
Zie ook deel 2 Berlijn Mitte.

Op onze derde dag in Berlijn hebben we een trip naar Potsdam gemaakt, hier zijn we begonnen met een stadsrondrit van circa 25 km, die ongeveer 2,5 uur duurde. Deze rondrit bracht ons langs de talkrijke bezienswaardigheden, met stops en rondleiding met uitleg bij het Neues Palais, Schloss Sanssouci en Schloss Cecilienhof. 
Onze eerste stop was bij het Neues Palais, een slot in het westelijk deel van Park Sanssouci.
In 1763 werd in opdracht van Frederik II van Pruisen begonnen met de bouw van dit paleis, dat in 1769 gereed was.
Het maakt deel uit van de werelderfgoedinschrijving Paleizen en Parken van Postsdam en Berlijn.

Hieronder de bijgebouwen, waarin vroeger o.a  de bibliotheek, het onderkomen van de soldaten en de keuken gevestigd waren, het maakt nu deel uit van de universiteit van Potsdam.




Deze Frederik II ook wel Frederik de Grote of der Alte Fritz genoemd was groot muziekliefhebber en fluitspeler. Hij schreef talrijke opera-aria's, vier fluitconcerten en 121 fluitsonates en enkele marsen. Ook was hij sterk geïnteresseerd in wetenschap, literatuur, architectuur en handel. Hij had connecties met Voltaire, Bach en Casanova. Zijn grote liefde ging uit naar zijn honden, die naast hem begraven werden. 
Hij was echter ook een groot militair strateeg, die na zijn dood nog door vele latere generaties bewonderd werd.
Napoleon Bonaparte zou eens aan zijn graf in Potsdam gezegd hebben: "Als hij nog leefde, dan stond ik hier niet".
Onze tweede stop was op het buitenverblijf "Sanssouci", gelegen in het oostelijk deel van het park Sanssouci. Frederik II liet dit buitenverblijf in de jaren 1745 - 1747 bouwen. 
Het was ook hier, dat hij op het terras een grafkeldertje voor zichzelf en zijn geliefde hazewindhonden liet bouwen. Na veel omzwervingen werd de kist pas in 1991 onder het terras begraven.
Op dit graf liggen altijd aardappelen, want het was Frederik II, die vond dat zijn onderdanen te eten moesten hebben en daarom introduceerde hij als eerste de aardappel in zijn rijk en beval dat die overal geteeld moest worden.



Ook staat er een fraai prieeltje met zonnesymbolen op het terras, hetgeen een verwijzing is naar "De Verlichting", Frederik II was een bewonderaar van de filosoof Voltaire. 
Vanaf het boventerras heb je een panoramisch uitzicht over de onderliggende wijnbergterrassen met de fontein en de talloze beelden. 




Vlakbij de ingang staat de historische molen van Potsdam.



Onze derde stop was bij Schloss Cecilienhof, dit is een paleis met 176 vertrekken en is tussen 1914 en 1917 gebouwd voor de laatste Duitse kroonprins Wilhelm van Pruisen en zijn echtgenote Cecilie. Het paleis dat gebouwd is in de stijl van een Engels landhuis is bekend vanwege de conferentie van Potsdam, die hier in 1945 plaats vond.
Hier onderhandelden de geallieerden over de verdeling van het verslagen Derde Rijk.
Het akkoord van Potsdam werd ondertekend door Stalin, Truman (de opvolger van Roosevelt) en Clement Attlee (die tijdens de conferentie Churchill verving.
Het was ook tijdens deze conferentie dat Truman telefonisch het bevel gaf om de atoombom op Hiroshima af te werpen.


De Russen hadden in hoofdzaak de organisatie van de conferentie in handen, maar Churchill wilde niet naar de Sovjet Unie. 
Truman en Stalin waren Berlijn als onderhandelingsplaats overeengekomen, maar omdat Berlijn grotendeels in puin lag werd er uitgeweken naar Cecilienhof in Potsdam.
In de voorbereiding werd door de Russische soldaten een bloemenperk in de vorm van de Russische rode ster aangeplant en dat perk is er heden ten dage nog altijd.

Buitengewoon apart zijn de 55 verschillende schoorstenen in Tudorstijl, die het gebouw telt, ze staan er voor het grootste deel slechts ter decoratie. 

Na de rondrit werden we in het centrum in de buurt van het "Holländisch Viertel", de Hollandse Wijk afgezet. Hier waan je je in een oud-Hollands stadje, met rood bakstenen huisjes met puntgevels. De wijk stamt uit het begin van de achttiende eeuw. Frederik Willem I liet grote groepen Hollandse handwerkslieden naar Potsdam komen en om hen zich thuis te laten voelen, liet hij deze huizen geheel in Hollandse rode baksteen stijl bouwen. 
Er staan er een 134-tal.


"Zum Fliegendem Holländer" is een van de talrijke gelegenheden, die de wijk rijk is.


Er zijn talloze eetgelegenheden, cafeetjes en leuke cadeauwinkeltjes. 
Hieronder een inkijkje door de openstaande ramen van Mconcept een luxe zaak in woonaccessoires, verlichting, sieraden en kunstobjecten.

 

Aan de rand van de wijk ligt de Nauener Tor, het is een van de drie overgebleven stadspoorten en het is een van de eerste voorbeelden van de neogotiek op het Europese vasteland. 


Ook Potsdam heeft zijn Brandenburger Tor, gelegen aan de Luisenplatz.


Vlakbij dit plein staat ook de Potsdammer Spieluhr, een kunstwerk op vier zuilen, gemaakt van zink, koper, messing en bladgoud. Behalve het uurwerk heeft het ook nog een klokkenspel van het beroemde Meiszner porselein. Het slaat elk kwartier en ieder uur klinkt het lied "Im Frühling" van Hanns Eisler. 
Gelijktijdig draait er een panoramisch plateau rond waarop de bezienswaardigheden en de karakteristieke beroepen uit Potsdam te zien zijn.  




In een van de cadeauwinkeltjes kochten wij het traditionele souvenirtje van onze vakantie.
Het is op z'n Duits gezegd een "Flunder", een platvis. 




Wellicht tot de volgende wandeling.

jeer