dinsdag 10 april 2012

Onder Stoelen of banken steken

Ik kan het niet meer onder stoelen of banken steken, want kennelijk heb ik er iets mee. Onlangs kwam ik erachter, dat ik in mijn fotoarchief nogal wat foto’s van stoelen en banken heb zitten. Ze zijn op de meest uiteenlopende plaatsen genomen.
De eerste vier foto’s zijn genomen in het “Geschichtsmuseum” in  Lüdenscheid (Duitsland) tijdens onze vakantie in 2009.
Het is een museum met wissel- en speciale tentoonstellingen betreffende stads- en regionale geschiedenis. Het museum heeft een zeer uitgebreide knopencollectie vanaf de Bronstijd tot heden. 
Lüdenscheid gold in de negentiende eeuw als  “de knopenstad”.
Het museum is ook in het bezit van een beduidende verzameling landkaarten en verder zijn er aansprekende objecten uit de industriële en technische hoek te zien, zoals o.a. gerestaureerde treinstellen, vliegtuigmodellen, brandweerwerktuigen.
Hieronder een gerestaureerd treinstel met de oude houten banken.
Klik op de foto's voor een vergroting!


Hieronder een foto van vijf stoelen uit vroeger regionaal interieur met oud Duitse spreekwoorden op de rugleuning. 
Van links naar rechts in een vrije vertaling:
“Ost oder West daheim das Best” (Oost, west thuis best)
“Sich regen, bringt Segen” (Een goede inzet loont zich) (Bewegen is gezond)?
“Erst besinn’s, dann beginn’s” (Zint eer gij begint)
“Deutsche Art, Gott bewahrt” (Duitse aard/wijze/makelij/fatsoen (?), waar God over waakt)
“Gut Wort find’t guten Ort” (Een vriendelijk woord, valt in goede aarde)


Dan een stoel geheel gemaakt van sleutels.


Tenslotte een stoel uit een toen lopende expositie.


Nestorbankje

Vanwege haar 20-jarig bestaan in 2009 schonk de afdeling Geriatrie van het UMC St. Radboudziekenhuis te Nijmegen vier bijzondere nestorbankjes. Één van de bankjes staat in het Kronenburgerpark. Ze zijn met name bedoeld als ontmoetingsplaatsen voor ouderen. Ze zijn uitgevoerd in mozaïek en voorzien van portretfoto’s van ouderen uit Nijmegen.Ook in Uden (N-Br) staat iets dergelijks achter de Petruskerk, het z.g.n.  “Verhalenbankje” een bank in mozaïek, een ontwerp van kunstenares Nelleke Kennis.
Een  geschenk van  de Stichting Volkshuisvesting Uden (SVU) aan de Udense gemeenschap.

Vorig jaar zijn wij op de terugweg van onze vakantie in Venetië nog enkele dagen in het  “National Park Bayerischer Wald” geweest, vlak tegen de Tsjechische grens.
We bezochten daar het langste “boomwandelpad” van Europa in Neuschönau.
De streek is vooral ook bekend om zijn glasindustrie en we bezochten in de buurt in het plaatsje Bodenmais het 
“Joska Glasparadies”.
Ook hier was een grote bank in kleurrijk glas te bewonderen, naast vele andere glaskunstwerken.


Stoelen en banken kom je soms op de meest onverwachte plaatsen tegen, zoals deze hieronder als ludieke grap na een avondje carnaval.


Soms is het handig om je eigen stoel bij je te hebben en zeker wanneer je een uitgebreid bezoek aan een museum brengt. Onderstaande stoel was in  maart 2010 te zien in het Jan Cunen museum te Oss tijdens de tentoonstelling “Wolkendeken”
van Paul de Reus.


Vervolgens de categorie dieren op een stoel met een nostalgisch tintje.
Ik heb al eens geschreven, dat ik in verband met een ophanden zijnde verhuizing (waarschijnlijk medio/eind mei) de zolder aan het opschonen ben. Van alles met een nostalgisch tintje, wat ik uiteindelijk toch weggooi maak ik nog een laatste foto.
De beer is hier een voorbeeld van.


Het poesje zag ik eens tijdens onze vakantie in een brocanterie in de Morvan in Frankrijk.


Dan nog drie stoeltjes, die we allemaal wel kennen, maar waar we waarschijnlijk geen weet meer van hebben, dat wij er ooit ingezeten hebben.
Het zijn drie stoelen, die ik  vorig jaar tijdens mijn Zonnebloemvakantie als vrijwilliger in ons onderkomen “De Rijper Eilanden” in De Rijp gefotografeerd heb. De eigenaar van het hotel is een verzamelaar van “alles”en dat is dan zowel binnen als buiten te bezichtigen. Ik maakte er vorig jaar een logje over 
(zie bovenstaande link).
Overigens ga ik dit jaar van 23 april tot en met 28 april weer als vrijwilliger mee met een vakantieweek, deze keer gaan we naar Zuid-Limburg naar  de monumentale kasteelhoeve Groepshotel de Heerenhof.


Soms kom ik onderweg tijdens een wandeling of fietstochtje in de natuur stoelen tegen waar mensen oftewel graag vertoeven of  hun overtollige huisraad “onbeheerd” achterlaten.De volgende bank en stoel trof ik aan tijdens een bezoek aan het pittoreske stadje Ravenstein (Gemeente Oss) aan de Maas.
Ravenstein biedt vele mogelijkheden voor een dagje uit. Zo is er onder andere het enige  Museum voor vlakglas- en emaillekunst van Nederland.
In het Toeristisch informatiecentrum Ravenstein (TIR) gevestigd in het oude Raadhuis vind je alle informatie. In het oude Raadhuis zelf vinden vele culturele activiteiten plaats en onderstaande stoel met raaf is daar ook te vinden.


De foto van het onderstaande lage bankje met de drie kunstwerken is gemaakt tijdens een expositie in een privétuin in Ravenstein.


Als allerlaatste en ter overdenking een foto van een bankje genomen op de tuinbeurs “Bloem en tuin” 2011 te Nuenen.


"Het Nadenkbankje"


jeer