donderdag 10 september 2015

Straatkunst en Van Gogh in Breda

Onlangs zijn wij een weekendje naar Breda geweest en op ons programma stond in ieder geval een bezoek aan het Breda's Museum.
Momenteel eert het Breda's Museum Vincent van Gogh met een tweeluik.
Deze twee gelijktijdige tentoonstellingen lopen van 17 juli t/m 1 november 2015.
De ene expositie heeft als thema "In kringen van de jonge Vincent" en vertelt over inspiratie en beïnvloeding, die Vincent van Gogh vond en ondervond in de Baronie van Breda. Hierbij lopen natuur en kunst als een rode draad door zijn jonge leven.
Als primeur is ook een deel van de kunstverzameling van zijn peetoom "Oom Cent" opgenomen.
De andere expositie "Vincent & I " heeft als basis 10 korte documentairefilms, hierin worden getuigenissen weergegeven van min of meer bekende Nederlanders.
Ook worden bezoekers uitgenodigd om een eigen Vincent ervaring te delen, hetzij door iets achter te laten in een groot tekenboek of een foto (selfie) te maken met attributen, die bij Vincent van Gogh horen.
Bij binnenkomst in het centrum van Breda maakten we allereerst kennis met de volgende straatkunst. Een houten wand in de Veemarktstraat, die als afscherming van een verbouwing dient, is door Fabio Oliveira beter bekend als Cranio op bijzondere wijze bewerkt met afbeeldingen van de "blauwe indiaan".Even verder op stond als contrast deze afbeelding, op de achtergrond is nog net een deel van de wandversiering zichtbaar.In het museum mochten alleen foto's gemaakt worden bij de expositie "Vincent & I"
Bij deze expositie was een van de videopresentaties met Barbara Stok, zij is stripmaker en maakte een stripboek over het leven van Vincent van Gogh.
Dit boek is de meest vertaalde beeldroman van ons land.Een andere videopresentatie was met Pien Storm van Leeuwen. Zij schreef het boek "Omtrent Vincent", een zoektocht naar de poëzie van het onvergankelijke dat Vincent omringde in het Brabant van zijn jeugd. Zij bezocht de plekken uit Vincent's jeugd en legde de omgeving vast (deels aan de hand van brieven, schilderijen en tekeningen van Vincent) met verhalen en gedichten terwijl haar man foto's van deze plekken maakte. 
Ook bevat het een beknopte biografie over Vincent van Gogh.Een derde videopresentatie is met Bas Kuypers een kunstenaar en ondernemer, die veel bekijks trok door verkleed als Vincent met een lijst voor zijn hoofd door Breda te gaan.In het verleden schreef ik een gedicht, dat naar mijn idee wel past bij van Gogh.


Korenaar


O was ik maar een korenaar

uitbundig wuivend in de wind

geboren uit de aarde 

dans ik als een kind


O was ik maar een korenaar

reikhalzend naar de zon

groeiend naar de volheid

word ik tot een bron


O was ik maar een korenaar

gevormd tot dagelijks brood

als zaaigoed voor nieuw leven

keer ik uit de dood


Ik vond het terug in mijn oude  kladblok uit 1985.


Dit gedicht heb ik ook in het grote tekenboek in het Breda's Museum achtergelaten.

Buiten het Breda's Museum heeft Breda nog veel meer te bieden, met o.a. fraaie parken, een gezellig winkelcentrum, het Begijnhof, de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk, het landgoed en kasteel Bouvigne aan de zuidrand van Breda en nog tal van andere bezienswaardigheden.
Wij bezochten het landgoed Bouvigne, dat gemakkelijk per bus te bereiken is en tegenwoordig (sinds 1973) eigendom is van Waterschap Brabantse Delta.
Het landgoed heeft naast een fraai kasteel drie bijzondere tuinen in Franse, Duitse en Engelse stijl en ook nog een in ere herstelde boomgaard.
Toen wij er waren was het helaas minder fraai weer.
In de tuinen stonden ook een aantal diverse kunstwerken, o.a. deze beeldengroep van vijf flamingo's gemaakt door de Poolse kunstenaar Bronislaw Chromy.Ook in de hal van het gebouw Waterschap Brabantse Delta, dat tevens de ingang tot de tuinen verschaft, staat een ensemble van twee mensfiguren uit eikenhout.
Het hout is afkomstig van de eikenbomen van het landgoed, die tijdens de renovatie plaats moesten maken en het ensemble is gemaakt door één van de meest toonaangevende beeldhouwers in de wereld, de Duitser Stephan Balkenhol.   We bezochten ook nog de Grote Kerk (zie foto hieronder) en het Begijnhof.Het Begijnhof Breda is het oudste Begijnhof van Nederland en bestaat uit 29 huisjes en het Begijnhof Museum is gevestigd in huisje nummer 29.
Het Begijnhof is verdeeld over twee hofjes, waarin naast de kruidentuin ook enkele kunstwerken te zien zijn.


Oude pomp


Twee Begijntjes


Johanna van Polanen (1392-1445) zij trouwde op 1 augustus 1403 op 11-jarige leeftijd met Engelbrecht I van Nassau-Dillenburg, waardoor voor het eerst een afstammeling van het geslacht Nassau in Nederland kwam wonen. 
Het beeld is gemaakt door kunstenares Netty werkman.


In een fraaie binnentuin, de Willem Merkx (oud burgemeester van Breda) tuin kwamen we nog een aantal kunstwerken tegen o.a. dit beeld van Lucas van der Meer (1881-1949) met de titel: 


"De laatsten der Argonauten".Op weg naar het station zagen we in het stadspark Valkenberg, waar de kippen en konijnen vrolijk rond scharrelen dit tafereeltje.


Een bezoek aan Breda is beslist de moeite waard, zeker bij mooi weer.


jeer