zondag 2 juni 2013

Amsterdam en het Rij(ks)museum (Gedachte van deze week 23)

Afgelopen week maakten wij een 4-daags uitstapje naar Wijk aan Zee en logeerden wij ook nog een paar dagen bij onze dochter.
We verbleven op een mooie locatie op de top van de duinen, we hadden een fijne kamer met uitzicht op zee waar we 's avonds de zon onder zagen gaan.
Het was een mooie uitvalsbasis voor strand en duinwandelingen en op het strand kom je het zeeleven tegen.Maar het was m.n. ook de uitvalsbasis voor een gepland bezoek aan Amsterdam met o.a. het nieuw geopende Rijksmuseum.Wij zijn twee dagen naar Amsterdam geweest, op woensdag met de trein vanuit Beverwijk en op donderdag met de draagvleugelboot vanuit Velsen. Helaas op woensdag was het enorm slecht weer, er viel op die dag in en rond Amsterdam zoveel regen, dat sommige  snelwegen rond Amsterdam door wateroverlast werden afgesloten. Echter in Wijk aan Zee was de serveerster van het restaurant waar we aten, die dag op het strand wezen zonnen.(Hemelsbreed verschil circa 25-30 km) 

Helaas bij het Rijksmuseum was het zo druk, dat we 1.5 uur in de rij zouden moeten wachten om naar binnen te kunnen. We hebben besloten dat niet te doen en het de volgende dag opnieuw te proberen, maar dan wel vroeger.
We bezochten aan de overkant van het IJ het nieuwe filmmuseum EYE, een in het oog springend gebouw, ontworpen door het Weense bureau Delugan Meissl Associated Architects.


Op twee enorme billboards naast het EYE filmmuseum werd Amsterdam gepromoot.Zo gezegd op donderdag opnieuw naar Amsterdam, deze keer met de draagvleugelboot vanuit Velsen in een goed half uur tot achter het centraal station. We waren rond tien uur bij het Rijksmuseum en konden deze keer met onze E-tickets gewoon doorlopen. Helaas had ik mijn camera in het hotel laten liggen en dus geen foto's. Het was indrukwekkend, maar veel te groot voor een dagje en het was inmiddels erg druk geworden. Om het restaurant in te kunnen moesten we toch weer in de rij en bij het ophalen van de bagage opnieuw in de rij. Toen we rond twee uur weer buiten kwamen was de rij wachtenden nog langer dan gisteren. We gaan toch nog wel eens terug naar dit Rij(ks)museum.


jeer