maandag 11 november 2013

Bartje en De Dode Zee-rollen (Gedachte van deze week 46)

Afgelopen woensdag 6 november bezochten wij de tentoonstelling " De Dode Zee Rollen " in het Drents Museum te Assen.
De Dode Zee-rollen werden in de periode 1947-1956 ontdekt en de gemeenschap van Qumram is hierin een belangrijk onderdeel.
Deze unieke tentoonstelling van in totaal zestien originele manuscripten uit de Dode Zee-rollen collectie loopt hier van 9 juli 2013 tot en met 5 januari 2014.

Update: Het Drents Museum meldde op donderdag 21 november 2013, dat er reeds meer dan 200.000 bezoekers waren geweest (Nu.nl cultuur).
Naast deze unieke stukken en een aantal digitale versies, zijn er tevens een groot aantal bijzondere objecten te zien uit o.a. Judea, Masada, Jeruzalem, Qumran en andere grotten in de omgeving.
Tezamen met de manuscripten vormt dit een cultureel en historisch beeld van de Grieks-Romeinse tijd.
De tentoonstelling doorloopt aan de hand van een filmpresentatie de tijdlijn van circa 965 voor Christus tot circa 135 na Christus. Verder zijn er items over reinheid en water, huisraad, schrijven en schrift, economie en handel, dood en grafcultuur en een bijdrage over cultuur en religie tijdens de overheersing en onafhankelijkheid van Judea in de diverse periodes, zoals tijdens de bezetting door het " Tiende Romeinse Legioen".

Hieronder een aantal foto's als impressie, helaas is de kwaliteit slecht, omdat er niet geflitst mocht worden en mijn eenvoudige camera het dan al snel af laat weten.

Als eerste een paar kalkstenen kruiken en inktpotjes.




Vervolgens een collectie wapentuig uit de bezettingsperiode door de Romeinen, met o.a. ruiterhelmen, wangklep, diverse speerpunten en lans.


Het restant van een gevlochten mand, waarin zich vier schedels bevonden.


Een verzameling zegelstenen, het zijn halfedelstenen met ingekerfde afbeeldingen van Romeinse goden en symbolen, verbonden met het Romeinse leger. 


Het is een bijzondere en unieke tentoonstelling, die veel informatie biedt omtrent het  mysterie rond Qumran , maar er is ook nog veel niet opgehelderd. Volgens Bartje(ns) zal het voorlopig nog wel deels een GOK (God Only Knows) blijven.



jeer