donderdag 26 januari 2012

Gedichtendag 2012

Vandaag 26 januari 2012 was het gedichtendag in Nederland en België  en op tal van plaatsen werd hier groots of in bescheidener vorm aandacht aan geschonken.
Zo ook bij Stichting Beeldende Kunst K26 te Oss, een kunstenaarscollectief, met als doel kunst in de meest brede vorm voor het voetlicht te brengen.
Een vijftiental dichters waren aanwezig om hun creaties, op het thema "Stroom" van dit jaar,  ten gehore te brengen.
Zelf heb ik een viertal werken voorgedragen, deze keer heb ik ze gepresenteerd in de vorm van een haiga.
Een haiga is een Japanse dichtvorm/gedicht, waarin een gedicht samengaat met een tekening of schilderwerk, waarbij volgens traditie de tekening/schilderwerk meestal op geschept papier werd gemaakt en het gedicht een haiku of senryu betrof. In de tegenwoordige tijd, met de moderne technieken, wordt het gedicht vaak gecombineerd met een foto. Overigens betrof/betreft het populair gezegd geen "plaatje met een praatje", maar was/is het streven wel, dat de twee uitingen elkaar proberen aan te vullen, om zo toch een meerwaarde te creëren.

Een aantal van de onderstaande haiga zijn al eens eerder op mijn weblog verschenen, hetzij als haiga of als haiku/senryu. Zoals gezegd hierboven gaat het om vier bijdragen, waarvan er één geen haiku/senryu betreft, maar wel een beeldgedicht is.


Klik op de foto's voor een grotere weergave!"Hart in vuur en vlam""Aan de Waalkade"


"Als vanzelf waait wind"


"De liefde eist niet"


jeer