woensdag 9 november 2011

Wandelen in Venetië 2

Onze volgende wandeling gaat door de achterafstraten van de wijk Cannaregio en een  groot deel van deze wandeling blijft ver van de grote massa.
Het was onze laatste dag in Venetië-stad, de vorige dag waren we op het eiland Murano.

We zijn onze wandeling gestart bij de Rialtobrug, de beroemste brug van Venetië, deze brug is het middelpunt van de Rialtobuurt, waarna de brug vernoemd is. De Rialto, wat hoge oever betekent, was een van de eerste bewoonde plaatsen in de lagune. Hier zijn ook de vismarkt en groenten- en fruitmarkt.


Vanaf de Rialtomarkt zijn wij naar de Fondamenta Nuove gelopen. Vanaf deze kade heb je zicht op de begraafplaats van Venetië, die gelegen is op het eilandje San Michele. De begraafplaats werd in 1807 in de Napoleontische tijd gebouwd, begraven in de stad werd toen verboden. Hier ligt o.a. de componist Igor Stravinsky begraven.Ook werden we hier verrast door het enige toevallige regenbuitje tijdens ons zesdaagse verblijf in Venetië.


Nog snel voor de bui een doorkijkje op de Rio dei Gesuiti.

Tijdens het regenbuitje hebben we even geschuild in de jezuïetenkerk Santa Maria Assunta, genaamd de Gesuiti, die gelegen is aan de Campo dei Gesuiti.
  

Zoals gezegd in het begin van dit logje, waren hier weinig toeristen, behalve natuurlijk net die drie hierboven toen ik de foto nam.
Verder kwam je bijna geen hond tegen nou ja vooruit deze dan hoog en droog.


Even later komen we bij de Nuova Scuola Grande oftewel de Santa Maria della Misericordia, een van oorsprong abdijkerk, die tegenwoordig dienst doet als centrum van kunst en restauratie. Er loopt op dat moment een expositie van Pietas van Jan Fabre.Tenslotte komen we op de Campo Ghetto Nuovo. Het getto van Venetië was het eerste Joodse getto ter wereld en bestaat sinds 1516 en behelst een eigen eiland in de wijk Cannaregio. De eerste Joden kwamen aan het eind van de 14e-eeuw naar Venetië en vestigden zich in dit deel van Cannaregio waar een metaalgieterij (geto) stond, waar de naam getto aan ontleend is. De poorten van het getto waren tussen zonsondergang en zonsopgang gesloten en de artsen waren de enigen, die 's nachts uit het getto mochten. Het was Napoleon, die in 1797 de poorten liet slopen en in 1866 kreeg de Joodse bevolking dezelfde rechten als de rest van de Venetianen.
Aan de campo ligt de kunstgalerie Melori & Rosenberg waar een werk hing van Gianni D' Este Widmann, genaamd Ghetto Novissimo, dat de deportatie van de Joden uit de wijk voorstelt tijdens de tweede wereldoorlog.


Op de campo vind je ook de gedenktekens ter nagedachtenis aan de Holocaust.
Tenslotte vind je er ook nog de enige koshere residentie van Venetië.


Tot de volgende wandeling.

jeer
9 opmerkingen:

 1. Oww, wat een prachtige wandeling was dat!
  Ik heb echt genoten. Italie is mijn favoriete vakantie land, mijn droom is daar "later" te wonen, tot die tijd geniet ik van dit soort beelden. Mooi gedaan zeg...het was duidelijk een fijne reis.

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mooie wandeling Jeer.In Venetie ben ik nog nooit geweest.Zo genoot ik een ietsie pietsie met jullie wandeling mee.Vooral die beeldhouwwerken zijn zeer de moeite waard om daar eens te gaan kijken.
  wat een geschiedenisverhalen hebben ze daar ook weer over het joodse volk.Ben benieuwd naar je volgende wandeling!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. prachtige wandeling
  laat je me meedoen met jou jeer
  wat een hemelse stad,
  ik denk dat ik niet uitgekeken raak als ik daar zou zijn net als jij,
  ooohhhhh wat heerlijk om te zien, en dat ene wolkej boven water..
  schitterend.
  en die hond in dat raam....

  een schilderij,

  dank je wel jeer
  heel erg genoten

  lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is het toch een prachtige culturele stad!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is weer een prachtige sightseeing, Jeer. De bijbehorende beelden spreken voor zich. Je bent een uitstekende gids!

  ***

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jeer, een prachtige wandeling en veel te zien.
  Mooi zo de waakhond boven in het raam.Ik wandel zo weer met je mee.
  fijn weekend
  Groetjes Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Jeer..ik kom je even een heel fijn weekend wensen. Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jeer, ik heb genoten van je prachtige foto,s en je verslag. Wat is de wereld en z,n geschiedenis toch mooi he Jeer?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik was twee keer in Venetië, maar ik heb wel gezien, ik heb het NIET gezien Jeer.
  De steegjes, daar moet je dus wezen. :-) En schitterende expo ook.

  BeantwoordenVerwijderen