zaterdag 19 januari 2013

Gedachte van deze week (4)




Poep-goed medicijn!

Afgelopen donderdag las ik in de krant een opmerkelijk bericht.
Bron: Brabants Dagblad 18 januari 2013
Onderzoekers van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) hebben een  onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine, betreffende de behandeling van patiënten met ernstige diarree.
Het gaat hierbij om diarree veroorzaakt door de darmbacterie Clostridium difficile.
De behandeling bestaat uit het inbrengen van een verdunde oplossing van de ontlasting van een gezond persoon in de twaalfvingerige darm van de patiënt via een sonde.
De goede darmbacteriën banen zich vervolgens een weg via de dunne darm naar de dikke darm en nemen de plaats in van de ziekmakende bacteriën.
Deze methode noemt men fecesdonatie.
Vrijwel alle patiënten (94%), die aan de proef deelnamen waren na één of twee behandelingen verlost van hun chronische diarree. Een behandeling duurt in totaal circa 1 uur.
Het resultaat van een antibioticabehandeling al of niet in combinatie met een darmspoeling was respectievelijk 31% en 23%.

Hoewel er al in 1958 de eerste artikelen over fecesdonatie zijn verschenen is dit toch het eerste gefundeerde wetenschappelijke onderzoek met ondubbelzinnige uitkomsten.
De afbeelding met "Pas op voor de poep" gaat in dit geval duidelijk niet op en biedt deze methode voor veel mensen met ernstige diarree verschijnselen goede vooruitzichten op herstel, waarbij uiteindelijk gebruik van antibiotica achterwege kan blijven. Heeft iemand al kennis van deze methode en zou je er zelf  gebruik van maken?


jeer
  

9 opmerkingen:

  1. ik weet het niet jeer:-)

    als je ziek genoeg bent, grijp je alles aan denk ik:-)

    het idee staat me tegen dat wel :-)

    lieve groet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. lijkt me niet fris, maar als het echt helpt dan doe je alles om van je darmproblemen af te komen. Ik heb PDS en dit is niet altijd prettig. Wie weet, als deze behandeling mij zou helpen dan zou ik het wel doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik kende deze methode niet. Ik ken wel iemand die chronische diarree heeft en ik zal hem zeker van dit blogje vertellen.

    Wat Klaproos en Yvonne zeggen, vind ik ook wel, maar ja... als het je beter maakt is het misschien maar goed over je bedenkingen heen te stappen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zou daar eens heel goed over na moeten denken...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik had hier eerder over vernomen, Jeer.
    Het is een plausibele doch niet al te 'schone' gedachte. Aan de andere kant: waarom niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Jeer,ik heb er over gelezen.
    maar als je het mij vraagt
    er zijn meer ziekte beelden waar bij je onderzoeken moet ondergaan
    die ook niet prettig zijn.
    En wil je beter worden denk ik dat je er voor gaat.
    Fris is anders!
    Groetjes Christiene.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heel aannemelijk deze aanpak. Maar dit zijn dus PRÓBIOTICA en niet ANTI ( tégen het leven ) Gezonde en nódige bacterieën worden gebruikt. Er zijn ook probiotica in de handel in voeding , maar ook in de alternatieve hoek.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. johanna,

    Welkom en bedankt voor jouw reactie!
    Jammer dat ik je virtueel niet kan benaderen. Ik begrijp dat jij wel openstaat voor deze aanpak en ook een link legt met het alternatieve circuit.

    groetjes,

    jeer

    BeantwoordenVerwijderen