zondag 24 maart 2013

De vier Heemskinderen (Gedachte van deze week 13)

Afgelopen week waren wij voor een korte vakantie (3 dagen) weer eens in Zuid-Limburg. Deze keer verbleven wij in Gulpen en vaak treffen wij het met het weer in deze tijd van het jaar in Limburg, maar nu was het er bitterkoud.
Op de heenweg op donderdag waren we ook weer even in Valkenburg, maar het seizoen bleek ook hier nog niet begonnen. Het was er opvallend stil, maar we hebben er wel genoten van een lekker bakje koffie met overheerlijke Limburgse kruisbessenvlaai. Later in de middag kwamen we in Gulpen aan, alwaar we 's avonds van een bijzonder vijfgangendiner genoten.
Op vrijdag zijn we naar Maastricht geweest, waar we traditiegetrouw altijd het Kruisherenhotel bezoeken voor ons kopje koffie met iets lekkers.
Op het Vrijthof werd alles in gereedheid gebracht voor het eerste polotoernooi.
Ik las ergens dat het festijn niet alleen voor de "Happy Few" was, maar ik las ook dat deze polowedstrijd  vooral ook de bezoekers aan de laatste week van de Tefaf meer vertier moest bieden.
Toch zijn wij bij beide evenementen niet geweest, de prijzen van de entreekaartjes varieerden van € 50.- tot € 150.-. en een toegangskaartje voor de Tefaf kostte € 55.- p.p. of € 95.- voor een dubbel ticket beide incluis één catalogus.
Even ten noorden van het Vrijthof in de Grote Gracht op nummer 42 zien we een gevelsteen uit 1786 waarop ook een paard is afgebeeld.
Het paard wordt bereden door vier ruiters, het is een afbeelding van het Ros Beiaard, dat verwijst naar de legende 
van de vier Heemskinderen.Zaterdag vertrokken we met sneeuw uit Limburg en tot in Eindhoven, waar we ook nog een tussenstop maakten bleef het sneeuwen. Het laatste stuk naar Oss werd het weer steeds beter en hoewel het hier ook ijzig koud was, kwamen we toch voldaan thuis met zelfs een flauw zonnetje.


jeer  

6 opmerkingen:

 1. dus het zuiden was kouder dan thuis:-)

  hier ook hoor,:-)

  lieve groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jullie hebben het allemaal maar gedaan in de kou. Erg leuk om te lezen. Hopelijk wordt het nu (liefst vandaag nog) mooi weer want wij gaan morgen (donderdag) drie dagen naar Ravensijde (Oostende) om van het strand te genieten. Dan kunnen we geen snijdende wind gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeer,
  ondanks de winterse kou hebben jullie er toch iets fijns van gemaakt.
  kruisbessen vlaai met koffie en een vijfgangendiner.
  Dat gaat er altijd in.
  De prijzen die je hier noemt zijn niet normaal.
  Groetjes Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik kom regelmatig in Maastricht, volgende keer toch eens gaan kijken naar dat huis met die 4 heemskinderen, dat wist ik niet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit is de ultieme coïncidentie: ik rij vandaag door de VIER HEEMSKINDERENstraat (waar ik sporadisch kom) en zie heden deze vier bij jou op het ros zitten...

  Zo te lezen heb je het zeer naar de zin gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo te lezen en te zien was het , ondanks de kou, een warm uitstapje en jullie hielden de kachel (het lijf) lekker brandende met culinaire kolen. :-)
  Ergens heb ik ook een foto van zo'n gevelsteen maar ik weet niet meer waar ik die 'geschoten' heb.

  BeantwoordenVerwijderen