zondag 1 september 2013

Vakantie in Thüringen deel1 (Gedachte van deze week 36)

Ik ben weer terug van vakantie, deze keer waren wij in Thüringen in Duitsland.
Wij bezochten Erfurt, Weimar, Jena en onze verblijfplaats Gera.
Op de heenreis hebben wij een overnachting gehad in het landelijk gelegen stadsdeel Büchenwerra van de  plaats Guxhagen. Ons eenvoudige, maar schone hotel lag direct aan het riviertje de Fulda. Een prima plaats voor een tussenstop, met hartelijke ontvangst en een goed verzorgd ontbijt.
Hieronder twee idyllische plaatjes vanuit ons hotel.Zoals gezegd verbleven wij in de stad Gera, in het stadsdeel
” Untermhaus”, van waaruit wij per trein de plaatsen Jena, Weimar en Erfurt bezochten en uiteraard Gera zelf. 

Gera is de derde grote stad in Thüringen, gelegen aan de rivier  "der Weiszen Elster". Hoewel Weimar en Erfurt ons eerste reisdoel was, als cultuursteden bij uitstek, bleek Gera ook een verrassend aantal bezienswaardigheden te bezitten.
Er waren prachtige parken, zoals Küchengarten en het Hofwiesenpark, een dahliatuin, een botanische tuin, bijzondere kerken, schitterende villa’s, cultuurpodia en diverse musea. Verder is er ook nog een ondergronds labyrint, dat in de 17/18-tiende eeuw werd aangelegd als bieropslag en dat tijdens de oorlog als schuilplaats werd gebruikt.

Hieronder de Orangerie in de Küchengarten, de Orangerie herbergt de kunstverzameling van Gera. Dit park lag direct naast ons hotel.


In het park prachtige oude bomen met mooi aangelegde bloemperken.Aan de rand van het park staat het " Theater Musis Sacrum ", centrum van culturele manifestaties, in gebruik voor opera, operette, concert en musical tot toneel, ballet en poppenspel.

Verdeeld over de hele stad was er veel beeldende kunst te zien in de openbare ruimtes.

In de botanische tuin deze vrouw met hond.


In de dahliatuin de wandelaar


In het centrum deze liggende hond


 Naast  vele andere beelden deze beeldengroep " Für Toleranz " ook van Volkmar Kühne op de Puschkinplatz in het centrum .


Mariabeeld in de moderne St. Elisabeth kerk


Beeldengroep spelende kinderen in de speeltuin bij voormalig slot Osterstein


Ook bleek er in Gera in 2013 het “Van de Velde Jaar” te zijn, dit in verband met het feit dat deze Belgische kunstschilder, ontwerper, vormgever en architect 150 jaar geleden werd geboren.
Deze Henry Clemens Van de Velde (1863-1957) (http://nl.wikipedia.org/wiki/Henry_Van_de_Velde) , waar ik nog nooit van gehoord had, was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Art Nouveau, hij was een alleskunner.
Hij kreeg van de textielfabrikant Paul Schulenburg, een kunstverzamelaar, de opdracht om een  huis, bijgebouwen, tuin en interieur als totaalkunstwerk te ontwerpen en te bouwen.
Haus Schulenburg is na een periode van ernstig verval nu weer prachtig gerestaureerd door het echtpaar Rita en Volker Kielstein, zij kregen daarvoor in 2012 de “Thüringer Denkmalschutzpreis”.Hieronder bij de entree een bronzen beeld  genaamd " Ikarus " van Volkmar Kühne uit 2012 
Nog een bronswerk van Volkmar Kühne met de titel
" Im Einklang ", dat volgens mij vrij vertaald zoiets betekent als in harmonie/in overeenstemming.


Het is nu een privémuseum met verreweg de grootste Europese boekverzameling, ontwerpen en  publicaties van Van de Velde en is ingericht met originele meubels en decoraties uit de ontstaansperiode. Het is waarschijnlijk de enige nog compleet bewaard gebleven Jugendstil villa op naam van Henry van de Velde.
Van de Velde is ook de ontwerper van het Kröller-Müller museum in Otterlo.
Mocht je ooit in de buurt zijn, dan mag een bezoek aan deze villa niet ontbreken, wij hebben er zeer van genoten.


jeer

       

6 opmerkingen:

 1. Dat was (is) een reis van kunst en cultuur, Jeer, met indrukwekkend beeldhouwwerk. Eveneens kom ik (mijn favoriete) Jugendstil tegen.
  Ben je in Weimar -toevallig- ook nog naar het Goethe/Schiller Archiv geweest?

  Fijn dat jullie er zo van hebben genoten en op iets moois kunnen terugzien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi verslag Jeer het is een prachtige omgeving inderdaad en volop mooie beeldhouwwerken en de natuur is minstens net zo mooi en zeker het bekijken waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. fijn dat je zo genoten hebt jeer, het weer was ook een mazzeltje hé, prachtige beelden, hoop dat je lekker uitgerust bent,

  lieve groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In Duitsland is alles even mooi en aangeharkt. Jouw foto's zijn prachtig. Ze lijken een beetje op de foto's die ik maakte toen we langs de Rijn, de Moezel en de Saar dartelden. Keurige plaatsjes met prachtige gebouwen en vernieuwende beelden.
  Moet een rustige en fijne vakantie zijn geweest. Maar voor nu: welkom thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Jeer,jou vakantie mooi in beeld gebracht
  ook de beelden zijn prachtig de bloemen de mooie kleuren en het groen en de bouw werken.
  Een groetje Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtig plaatsje!
  En nee, hier was ik nog nooit geweest....
  Wel wist ik dat het bestond door Googelen :-)

  BeantwoordenVerwijderen