zondag 4 mei 2014

Klavertjevier en geluk (Gedachte van deze week 19 + 20)

Heb jij weleens een echt klavertjevier gevonden en met echt bedoel ik geen gekweekte soort uit het tuincentrum, maar eentje uit de natuur.
Het gekweekte klavertjevier is geen echte klaver, maar een klaverzuring soort (Oxalis deppei) en is botanisch gezien geen familie van de witte klaver (Trifolium repens).
Het klavertjevier is een mutant van de witte klaver met bladeren, die uit vier deelblaadjes bestaan.
Afhankelijk van onder andere de bodemsamenstelling en de vervuiling van de ondergrond wordt het voorkomen van klavertjevier geschat tussen de 0,01% en de 0,1%.

Ik kan mij nog wel herinneren, dat wij als kinderen dikwijls naar dat gelukbrengende klavertjevier zochten en niet vonden. 


Eigenlijk heb ik altijd gedacht, dat het klavertjevier een fabeltje was en  dat de commercie er handig op inspeelde  met de gekweekte versie.
Afgelopen week was ik bij mijn kleindochter en die liet mij een gedroogd klavertjevier zien, dat zij eens gevonden had en in haar poëziealbum gedroogd en bewaard had.Niet enkel door de zeldzaamheid, maar ook door de vorm, die doet denken aan een kruis, wordt het vinden of het krijgen van een klavertjevier sinds de middeleeuwen beschouwd als een geluksbrenger.
Volgens de legende stelt elk blaadje iets voor: het eerste de hoop, het tweede vertrouwen, het derde liefde en het vierde geluk.
Er bestaan nog veel meer mutanten met een groter aantal deelblaadjes.
(Bron Wikipedia)

Het gewone klavertje drie is het symbool van St. Patrick, de patroonheilige van Ierland. Hij zou de Heilige Drie-eenheid van het christendom aan de hand van een klavertje drie uitgelegd hebben aan de Ieren.
Wanneer je al hoop, vertrouwen en liefde vindt in een gewoon klavertje, dan mag je volgens mij al van geluk spreken, zonder het vierde blaadje.

Ik zou in het geval van een klavertje drie willen zeggen:

  

"Gelukkig is iemand, die tevreden is met een blaadje minder"
jeer   8 opmerkingen:

 1. dank je wel jeer voor dit mooie verhaal achter het klavertje vier,
  jawel hé welk kind heeft er niet naar gezocht:-)
  mooi,

  ik geef mijn blaadje aan wie het gebruiken kan ,
  lieve groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha jeer,
  Ik kreeg ooit een klavertje vier in een kerstpakket. Een doosje met zaadjes en warempel... daar groeide een klavertje uit met vier blaadjes! Ik heb ze vaak zelf gezocht, maar nooit gevonden. Jouw kleindochter moet een geluksvogel zijn, denk ik. Al ben ik het helemaal met je eens: met alleen hoop, vertrouwen en liefde kom je ook een heel eind :-)
  Mooie post!
  Warme groet,
  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Jeer,Ik kreeg in een ver verleden een gedroogd klavertje vier
  toe gestuurd door een nicht met wensen voor geluk.
  De nicht daar hoor ik niets meer van...
  Maar dat jou kleindochter jou dat kon laten zien vind ik heel mooi!
  groetjes Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik ben er nog nooit eentje tegengekomen , fijn voor je kleindochter

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vooral dat laatste zinnetje vond ik waardevol. Voorwaardenloos gelukkig.
  Als kind zocht ik er ook wel eens naar. Wat zeg ik: hele weilanden ploegde ik met vriendjes om. Maar ook nooit gevonden. Ook nooit een klavertje 2 of 1 trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een geweldige uitspraak Jeer. ben ik helemaal met je eens.
  wat een fijne informatie heb ik hier gelezen...mooi

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag lieve Jeer, ik was hier ook es weer :-)
  Ik reageer niet op elk blogje die ik leuk vind... want dan blijf ik namelijk bezig. Ik wil je alleen maar even laten weten dat ik je niet vergeten ben! Lieve groetjes, Geesje

  BeantwoordenVerwijderen