dinsdag 17 januari 2017

Ooievaars overwinteren in Oss

Begin januari schreef ik een stukje over de ooievaar en nu lees ik op  Nu.nl  dat er dit jaar minder ooievaars zijn geteld, die hier overwinteren.
In het bericht op Nu.nl wordt naast het natuurgebied Reestdal in Overijssel, waar 150 overwinterende ooievaars zijn geteld, met name Oss genoemd met 50 overwinterende ooievaars. 
In mijn logje schatte ik het aantal, dat ik regelmatig in het natuurgebied Het Ossermeer zie op 30-40 stuks, ook de afgelopen dagen met sneeuw en vorst zag ik ze daar nog steeds bivakkeren.


Hieronder een foto van de grote groep, genomen op 21 oktober.
Klik op de foto's om ze in een groter venster weer te geven. dezelfde groep circa 3 weken later


Bij de meeste rechtse ooievaar hieronder zag ik iets roods in zijn veren en toen hij mijn richting uitdraaide en ik inzoomde, zag ik dat hij waarschijnlijk gewond was.
Zoals je op bovenstaande foto ziet zijn ze neergestreken in een weiland met nogal wat prikkeldraad, wellicht is hij daar in terecht gekomen.


Andere mensen , die er al eerder stonden te kijken hadden de dierenambulance reeds gewaarschuwd.


Later las ik op internet, dat gewonde ooievaars het vaak niet overleven, ze laten zich nu eenmaal niet makkelijk vangen. 
Ik denk dat deze het wel zal halen, hij heeft waarschijnlijk alleen wat bloed verloren. Volgens de website Stork raken ze nogal eens gewond als ze in botsing komen met een auto, wanneer ze hierbij hun snavel breken dan zijn ze ten dode opgeschreven. 
Het gebeurt ook weleens, dat ze met hun snavel in een mollenklem terecht komen, als ze een mol willen vangen, die nog net niet in de klem zit.
Ik hoop dat deze groep de winter goed doorkomt. 


jeer

3 opmerkingen:

 1. Jeer,
  Het zijn prachtige dieren,ook mooi in beeld gebracht
  en wat liggen er veel gevaren op de loer, zo te zien met al dat bloed

  Daar worden zeker ook veel kindjes gebracht.............
  Waar ik woon heb ik ze nog nooit gezien nog niet één

  Winters......
  Groetjes Christiene

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn reactie stond er te snel.
  Prachtige vogels, ik hoop dat we ze blijven zien in ons land.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Stork ken ik verhaal van. Ooievaars kun je zien via beleef de lente. Echt leuk om te zien hoe gaat broeden. Er komt weer binnenkort.
  Mooie foto's heb jij gemaakt van deze ooievaars.
  Fijne dag.

  BeantwoordenVerwijderen